12.06.2023, 08:39

Гігантський астероїд зблизиться із Землею 12 червня - NASA

Иллюстративное фото / Открытый источник

У ніч з 11 на 12 червня максимально близько від Землі пролетів астероїд гігантських розмірів. Його назва XD 1994 - за роком, коли його вперше було виявлено. У NASA вважають його "потенційно небезпечним об'єктом".

За даними NASA, відстань від нього до Землі становитиме близько 3,2 млн км. Швидкість руху астероїда дорівнює 77 292 км/год, повідомляє Час Пік.

Згідно з прогнозом NASA, подвійний астероїд під назвою XD 1994 наблизиться до Землі приблизно о 4 ранку (по Києву) 12 червня.

Цей космічний камінь буде в 8 разів далі, ніж Місяць від Землі і все ж таки він належить до класу небезпечних астероїдів. Якщо астероїд наближається до Землі на відстань ближче 7,4 млн км, а його розмір перевищує 150 м, у NASA вважають його "потенційно небезпечним об'єктом".

За даними вчених, астероїд XD 1994 має розміри в діаметрі від 370 до 830 метрів, що робить його схожим з хмарочосом Бурдж-Халіф у Дубаї, найвищою будовою на планеті. Точніший розмір з'ясувати не вдалося, оскільки камінь дуже тьмяний й погано відбиває сонячне світло.

Спостереження показали, що це космічне тіло складається з двох частин – великого астероїда та маленького, що обертається навколо великого. За це вчені назвали цей астероїд – подвійним.

Траєкторію польоту астероїдів вчені обчислюють лише приблизно, і будь-яке відхилення може призвести до того, що об'єкт полетить за іншим, небезпечнішим курсом. Згідно з повідомленням NASA, астероїд 1994 XD повинен обминути нашу планету, не завдавши їй жодної шкоди.

Астрономи попереджають, що падіння астероїда навіть завширшки 1 км може знищити сотні мільйонів людей, викликати глобальні руйнування та зміни клімату.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк