16.02.2024, 18:28

Як очистити сковорідку від нагару - 10 способів, про які не всі знають

как отчистить сковороду

Майже на кожній кухні знайдеться "примхлива" сковорідка, відчистити яку дуже проблематично. На тлі решти посуду вона може виглядати абсолютно "несимпатично". Господині відчайдушно намагаються надати їй сяючого вигляду, але часто програють. Не варто впадати у відчай - перетворити неприємну сковороду в практично нову можна!

Час Пік розповість про 10 способів відчистити сковорідку від нагару зовні та всередині, які точно знадобляться у побуті.

1. Нашатирний спирт

Нашатирний спирт досить "агресивно" реагує на жир і чудово з ним справляється. Щоб відчистити сковорідку нашатирем, необхідно захистити від контакту з ним пластикові частини, якщо вони є, а також подбати про засоби безпеки - працювати тільки в рукавичках та респіраторі. Один з найпростіших способів - покласти сковороду в міцний герметичний пакет, налити в нього близько 50 мл нашатирного спирту та потрясти, щоб чудо-розчинник рівномірно розподілився. Сковороду в зав'язаному пакеті варто відставити настоятися на ніч. Вранці сковороду треба помити. Нагар має сходити легко.

2. Мило, сода та звичайний канцелярський клей

Спосіб добре підійде для алюмінієвих сковорідок. Сковороду слід помістити у металеву ємність, повністю залити водою та поставити на плиту. У міру нагрівання додайте соду (0,5 кг), брусок подрібненого господарського мила та клей (200 г). У процесі "варіння" нагар почне розм'якшуватися і сходити.

3. Сіль

Чудовий спосіб для очищення кухонного приладдя, в тому числі - з внутрішньої сторони. Насипте в сковороду 300 г кухонної солі, залийте водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. "Поваріть" сіль протягом 10-15 хвилин. Цього часу буде достатньо для розм'якшення нагару, який можна потім зняти губкою.

4. Господарське мило

Господарське мило рекомендують у разі, якщо потрібно очистити від нагару сковороду з нержавіючої сталі. Сковороду слід помістити в металеву ємність, залити повністю водою і "варити" на плиті з додаванням натертого на тертці господарського мила. Після доведення до кипіння ємність зі сковородою можна зняти та залишити на ніч. Вранці нагар легко відійде.

5. Картопляний крохмаль

Якщо у вас сковорода з антипригарним покриттям, але внутрішня поверхня напрошується на очищення, зверніть увагу на делікатний спосіб з використанням картопляного крохмалю. На сковороду слід насипати 2-3 столові ложки крохмалю, залити 200 мл води і поставити на вогонь. Кип'ятити необхідно 25 хвилин, а потім злийте залишки рідини і видаліть нагар сухою ганчіркою.

6. Сода та оцет

Спосіб не підійде для посуду з антипригарним покриттям, але в інших випадках досить ефективний. Достатньо просто провести "пінну реакцію" на забруднених ділянках сковороди. Після того, як сода та оцет вступлять у реакцію, сковороду варто залишити на 3 години для завершення реакції. Потім можна помити її звичайним засобом, збираючи залишки жиру.

7. Лимон

Лимонний сік добре підходить для обробки сковорідки з антипригарним покриттям, але сильні десятирічні забруднення йому не під силу. Чисту суху сковороду протирають соком свіжого лимона. Сік лимона м'яко видаляє нагар без шкоди посуду. В якості альтернативи можна використовувати лимонну кислоту з розрахунком 1 столова ложка на 200 мл води.

8. Гірчичний порошок

Ще один щадний засіб, який можна застосовувати для сковорідок з тефлоновим покриттям, - гірчичний порошок. Нанесіть гірчичний порошок на вологу губку для миття посуду і пройдіть по забрудненням на антипригарному покритті. Нагар та жир будуть видалятися значно краще, ніж при використанні звичайного засобу для миття посуду.

9. Сода, яблуко та мило

Спосіб гарно себе показує при роботі зі старим посудом, тому що добре справляється не тільки з нагаром, а й із застарілим жиром. Знадобиться сода (2 чайні ложки на літр води), натерте господарське мило та максимально кисле яблуко. Сковороду слід покласти у металеву ємність, повністю залити водою та поставити на вогонь. У міру нагрівання додаємо всі "інгредієнти" і залишаємо кип'ятитися не менше години (залежно від сили забруднень). Потім залишаємо до остигання і миємо як завжди.

10. Мильний розчин

Мильний розчин - найбільш доступний та універсальний засіб. Сковороду слід помістити у теплий розчин господарського мила на кілька годин. Потім нагар простіше очистити скребком. Спосіб добре підійде для усунення слабких та середніх забруднень, а також до нього можна вдаватися для профілактики.

Читайте також: Космічні "Запорожці" та маршрутки на турбінах: як можуть виглядати авто у найближчому майбутньому

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк