04.01.2021, 18:17

Що приготувати на Різдво: прості та цікаві рецепти (фото)

рождество

Різдво - велике свято для православних християн. Цей день прийнято проводити в колі сім'ї, співати різдвяні пісні, накривати святковий стіл.

Час Пік розповість, які страви обов'язково повинні бути присутніми на столі, а також допоможе їх правильно приготувати.

Традиційно, процес готування здійснюється напередодні Різдва, 6 січня. Свята вечеря або Святвечір знаменитий особливими гастрономічними традиціями. Перше, про що треба пам'ятати, страви не повинні бути жирними, важкими, м'ясними. Крім того, алкоголь не сумісний з цим святом.

Страв на столі має бути 12 за кількістю апостолів. Строгих рецептурних обмежень немає, та й перелік досить варіативний. Що ж приготувати в обов'язковому порядку, щоб було просто і смачно?

Кутя

кутья

"Основою" для страви може послужити як рис, так і пшениця або навіть ячмінь. Спробуємо приготувати її з пшениці.

  • Беремо склянку пшениці, миємо. Найскладніше відокремити оболонки зерен. Для цього слід покласти зерно в мішечок і потовкти в ступці. Щоб лушпиння не залишилося - знову миємо й замочуємо на ніч у воді.
  • Вранці міняємо воду та варимо на мінімальному вогні. Процес може зайняти до 3 годин.
  • Поки основний інгредієнт неспішно кипить, потрібно підготувати мак та родзинки. У різних ємностях їх заливають окропом. Мак залишають на годину, а після зливають воду і перетирають з цукром, а родзинки - на 20 хвилин, поки не розбухнуть.
  • Коли пшениця готова, до неї додають мак, родзинки, горіхи.

Розведений в кип'яченій воді мед додають перед подачею, щоб не спровокувати процес бродіння. Якщо пофантазувати, то можна додати сухофрукти, мармелад та інші солодощі.

Вінегрет

винегрет

Відмінне пісне блюдо, яке стане яскравою прикрасою столу. Нам знадобляться:

  • два буряка;
  • три-чотири морквини;
  • до п'яти картоплин;
  • 5-6 маринованих огірків;
  • відварена квасоля або магазинна банка консервованого горошку;
  • цибулина;
  • пара свіжих зелених яблучок.

Готувати дуже просто. Моркву, картоплю та буряк - відварюємо. Як тільки вони охолонуть, чистимо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками, як і яблука, огірки (їх можна подрібнити також за допомогою терки).

Все отримане перемішуємо. Перець, сіль, масло - за індивідуальними уподобаннями.

Яблука запечені

яблоки

Швидко, просто та смачно. З розрахунку на 4 яблука знадобиться:

  • ізюм-близько 100 грам;
  • горіхи (не обов'язково тільки волоські) - жменю.

Яблука миють, видаляють "нутрощі". Потім, вже на формі для запікання, кладуть всередину суміш з горіхів, родзинок, меду, прянощів.
20-30 хвилин запікання при 180 градусах - і апетитний десерт готовий.

Узвар

компот

Різдвяна альтернатива алкоголю - узвар - має масу рецептів. Напевно, в кожній родині є свої маленькі традиції його приготування. Ми пропонуємо класичний рецепт.

Для приготування з розрахунком на 4 л води беремо:

  • по півсклянки в'ялених чорносливу та журавлини, а також родзинок;
  • пару свіжих яблук і грам 100 сушених;
  • чверть кіло в'ялених абрикосів;
  • кілька столових ложок гранатового сиропу для терпкості.

У киплячу воду закидаємо ретельно промиті сухофрукти, порізані яблука та сироп. Варити слід не більше 20 хвилин. Після цього з узвару відбираються всі інгредієнти, додається цукор. Проварити потрібно ще п'ять хвилин.

Після того, як компот охолоне, його проціджують. Теплим не подають.

Риба на сковороді

рыба

Не надто дороге, але дуже поживне блюдо. Найкраще підійде хек або ментай.

  • Дві рибини (після розморожування і видалення нутрощів та кісток) натираємо сіллю і збризкуємо лимонним соком.
  • Обвалену в борошні рибу обсмажуємо на сковороді з двох сторін і відкладаємо в миску.
  • Беремо дві цибулини, ріжемо кільцями і окремо від риби обсмажуємо, а після додаємо до основного інгредієнта.

Прекрасно це блюдо поєднується з відвареною картоплею.

Різдвяний салат

салат

Щоб побалувати себе і гостей, можна приготувати шикарне пісне блюдо - своєрідне різдвяне "олів'є".

Що знадобиться?

  • Квашена капуста - близько 200 грам.
  • 2-3 маринованих огірочка.
  • 200 грам маринованих грибів.
  • Пара солодких перців.
  • Пара зубчиків часнику.
  • Цукор - чайна ложка.
  • Масло, сіль, зелень, перець - за індивідуальними уподобаннями та "нормами".

Першими в хід йдуть гриби. Їх необхідно нарізати кубиками. Те ж саме проробляємо і з перцем, огірками. Укладаємо в салатницю, додаємо капусту, цукор, сіль і ретельно перемішуємо.

Зверху блюдо посипаємо зеленню і - готово.

Крім того, на Різдво можна приготувати голубці, вареники з картоплею, з капустою. Пофантазувати рекомендуємо на тему салатів (як з маринованих овочів, так і зі свіжих).

Це тільки здається, що організувати святковий стіл з пісних страв складно. На ділі ж - дуже просто.

Читайте також:

В Україні можливе святкування Різдва в один день 25 грудня: названо умову

Ідеї католицького Різдвяного застілля: що традиційно готують у це свято

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: