Тетянин день: історія свята і що обов'язково має бути на столі в цей день
Православні християни 25 січня вшановують святу великомученицю Тетяну Римську, яка допомагала хворим, бідним та нужденним. Також в цей день святкують День студентства та іменини всіх, хто носить ім'я Тетяна.
Церква шанує святу мученицю Татіану Римську щороку 25 січня. Мучениця піддалася тортурам за віру при імператорі Олександрі у III столітті, повідомляє Час Пік.
Історія
Тетянин день нерозривно пов'язаний з Днем студента. День російського студентства встановлено в пам'ять про мученицю Татіану Римську. Мучениці Татіані в церкві ставлять свічки за успіхи в навчанні.
Міжнародний День студентів відзначають 17 листопада, але біля витоків стоїть історія Російської імперії.
12 січня 1755 року (25-го за новим стилем) імператрицею Єлизаветою Петрівною було підписано указ щодо заснування Московського університету.
Після підписання документа "Тетянин день" стали святкувати спочатку як день народження університету, а пізніше як свято російського студентства.
Саме з того часу в Росії святу Тетяну стали вважати покровителькою студентів. Державним свято стало у 2005 році, хоча студенти його відзначають з 1755 року.
В Україні День студента святкують двічі на рік – 17 листопада та 25 січня. Саме в ці дні свято об'єднує молодь, яка навчається в різних куточках світу.
Студентські традиції
Тетянин день - свято для студентів, привід не тільки відволіктися від наук, а й можливість залучити хороші оцінки за допомогою спеціальних ритуалів.
Головна студентська традиція - заклик "шари". У ніч на 25 січня студенти на балконі трясуть заліковкою, закликаючи "Шара, прийди!". У відповідь має прозвучати "Вже в дорозі!", але вимовити це повинен не студент. Ритуал допомагає отримати "потрібні" оцінки "на шару".
Традиції святкового столу: що обов'язково в Тетянин день має бути на столі
- Старовинна традиція на Тетянин день зазивати весну, запрошуючи швидше світило повернутися до людей і прогнати люті водохресні морози.
- Є повір'я, що дівчинки, які народилися 25 січня, будуть хорошими господинями.
- Цей день за старих часів називався ще "Солнишем". Хліб - символ сонця.
- У Тетянин день прийнято пекти короваї. Цим зазвичай займалися старші жінки в сім'ї. Господині діставали коровай з печі, давали хлібу трохи охолонути і ще теплим давали всім членам сім'ї по шматку хліба.
- За традицією кожен член сім'ї повинен був з'їсти шматочок від такого короваю, щоб сонце дало йому трохи свого тепла.
Рецепти
Старовинний рецепт короваю
Інгредієнти:
- молоко - 2 ст.,
- яйце - 10 шт.
- масло - 0,5 ст.,
- дріжджі - 1 ст. л.,
- борошно - скільки візьме тісто,
- сухарі - для посипання форми.
Спосіб приготування:
До молока додайте яйця, попередньо відокремивши жовтки від білків, і збийте окремо.
Влийте половину розтопленого масла (або все, якщо хочете здобніше). Покладіть в масу дріжджі та борошно. Замішуйте негусте тісто. Тісто поставте в тепле місце і дайте йому добре підійти.
Потім півгодини бийте дерев'яною лопаткою, примовляючи: "Хліб-батюшка, ситним утворяйся, рости-піднімайся; як сонце, як білий світ на землі твердо стоять, землю зберігають, так і ти всьому моєму роду-сімейству на здоров'їце, на добро, на любов, на життя вроди".
Дайте тісту ще раз добре підійти. Форму змастіть маслом, обсипте сухарями, викладіть тісто та випікайте.
Торт "Тетянин день"
Інгредієнти:
Макові коржі
- сметана - 130 г,
- сода - 1 ч. л.,
- яйце - 2 шт.,
- цукор - 110 г,
- борошно - 130 г,
- мак - 40 р.
Коржі з родзинками
- сметана - 130 г,
- сода - 1 ч. л.,
- яйце - 2 шт.,
- цукор - 90 г,
- борошно - 150 г,
- ізюм - 150 г.
Крем
- сметана - 400 г,
- молоко згущене ( варене) - 350 г.
Спосіб приготування:
Макові коржі:
У сметану додати соду та перемішати. Яйця розтерти з цукром. Суміші перемішати. Додати борошно і мак, перемішати, викласти тісто у форму та випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.
Коржі з родзинками: родзинки попередньо залити гарячою водою. Готуємо за принципом макових коржів.
Крем: З'єднати сметану та варене згущене молоко. Збити міксером до однорідного стану.
Остиглі коржі розрізати на дві частини. Збираємо торт, чергуючи макові коржі та коржі з родзинками і промазуючи їх кремом.
Сосиски в хрусткій хлібній оболонці
Інгредієнти:
- тостовий хліб,
- яйце - 2 шт.,
- сосиски молочні - 6 шт.,
- сухарі панірувальні - 6 ст. л.,
- перець чорний мелений, сіль - за смаком,
- олія (соняшникова) - 120 мл.
Спосіб приготування:
Зрізаємо з скибочки хліба скоринки, з усіх 4-х сторін. Качалкою розкачати хлібну пластину. Сосиски без оболонок загортаємо в хлібні пластини.
Виделкою перемішуємо яйця з сіллю і перцем та в цю суміш опускаємо сосиски в хлібі. Після яєчної суміші сосиски паніруємо в сухарях.
Обсмажуйте сосиски з усіх боків до хрусткої скоринки.
Вафельний торт з вареним згущеним молоком
Інгредієнти:
- вафельні коржі,
- масло (вершкове),
- згущене молоко (варене),
- горіхи (волоські).
Спосіб приготування:
Приготувати крем на основі вареного згущеного молока та вершкового масла. Промазати кремом вафельні коржі.
Очищені та підсушені в духовці волоські горіхи подрібнити до отримання крихти. Накрити торт харчовою плівкою та залишити у холодильнику на 2-3 години.
Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик.