11.11.2020, 08:37

Яке масло краще не купувати: АМКУ оштрафував виробників "молочки" за підробку

АМКУ оштрафовал производителей "молочки" за подделку

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував 5 компаній за фальсифікацію вершкового масла. Загальна сума штрафів склала близько 30 мільйонів гривень.

Підтверджено, що багато виробників молочної продукції вводили в оману споживачів і пропонували їм підробки в красивій обгортці, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу АМКУ.

"Їм доведеться відповідати за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Адже не можна збільшувати власний прибуток за рахунок якості життя громадян", - йдеться в повідомленні АМКУ.

У комітеті зазначили, що згідно з ГОСТом (ДСТУ 4399:2005) олія повинна містити у своєму складі виключно молочний жир. Будь-які інші домішки – такі, як рослинний жир – відразу позбавляють продукт назви "вершкове масло".

АМКУ виявлено ряд недобросовісних виробників, які виготовляли суміші з невідомими складовими і при цьому називали продукт "маслом". У деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів досягало 90-100%. 

"Подібне "немасло", окрім продажу у магазинах та на оптових ринках, постачалось через систему публічних закупівель у школи, дитсадки, інтернати, лікарні. Тож йдеться не лише про недобросовісну конкуренцію і неповагу до споживача, а й про загрозу здоров’ю людей", - йдеться в повідомленні АМКУ.

Рішеннями АМКУ 10 листопада були накладені штрафи на недобросовісних виробників:

– ТОВ "Богодухівський молзавод" (Харківська обл.) - 20,6 млн грн;

– ТОВ "Малороганський молочний завод" (Харківська обл.) - 4,4 млн грн;

– ТОВ "Гайсинський молокозавод" (Вінницька обл.) - 3,6 млн грн;

– ПП "Сімол" (Київська обл.) - 1 млн грн.

4 листопада 2020 року, Тимчасовою адміністративною колегією Комітету було прийнято рішення стосовно ТОВ "Інтер-Мол" (м. Дніпро), яке вчиняло аналогічні дії. Цій компанії доведеться сплатити до бюджету 968 тис. грн.

Довідка: Масштабне дослідження на ринку масла солодковершкового щодо наявності фальсифікованої продукції проводилось Держпродспоживслужбою, а також журналістами телеканалу "1+1" в рамках медійного проєкту "СТОП Фальсифікат" за участі громадської організації "Громадський контроль захисту прав споживачів". Також власні матеріали досліджень до АМКУ надали Громадська організація "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів "Споживча довіра" і Громадська спілка "Укрспоживконтроль". 

Читайте новини:

Підтримка бізнесу під час "карантину вихідного дня": що обіцяють українцям

До школи з 5 років: В Україні пропонують змінити терміни шкільного навчання

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк