17.11.2020, 09:07

В Україні переглянуть норми споживання газу для населення: кого стосується

В Украине пересмотрят нормы потребления газа для населения

В Україні планують змінити норми споживання газу для населення. Норми витрати газу на одну людину можуть переглянути таким чином, що платити доведеться більше. Однак це стосується не всіх споживачів.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України, передає Час Пік.

У Міненерго зазначили, що вже давно необхідно переглянути норми споживання газу для споживачів. Однак, це стосується тільки тих домогосподарств, в яких не встановлені індивідуальні прилади обліку газу – лічильники.

У Міненерго уточнили, що норми споживання газу вимагають перегляду на основі об'єктивного експертного аналізу.

Фахівці відомства відзначили, що в Україні 2,3 мільйонів сімей не встановили індивідуальні прилади обліку послуг та сплачують за комунальні послуги за встановленими державою нормами.

На встановлення такої кількості приладів обліку необхідно приблизно 3-5 млрд грн залежно від типу та виду лічильника. 

У Міненерго додали, що для тих, хто встановлює лічильник своїми силами, призначена компенсація від держави. 

У відомстві пояснили, що чинне законодавство передбачає компенсацію населенню витрат на придбання та встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу за рахунок тарифу на розподіл газу.

"Побутові споживачі природного газу - фізичні особи (населення) можуть самостійно забезпечити встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу (індивідуальних лічильників) з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за тарифом на розподіл природного газу", - уточнили в Міненерго.

Нагадаємо, 30 січня 2019 р. Кабмін прийняв рішення про встановлення норми споживання газу на рівні 3,29 куб. м замість 9,8 куб. м на одну людину на місяць. 27 лютого 2019 р. Кабмін прийняв ще одне рішення про зниження норм споживання блакитного палива. Відповідно до цього рішення, при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норма знижена до 3,28 куб.м на одну людину на місяць.

Читайте новини за темою: 

Газ подорожчав з 1 листопада: ціни в регіонах України істотно різняться

Перерахунок абонплати на газ: кому доведеться платити більше

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк