19.11.2020, 13:42

Кабмін погодив впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні: кого стосується

Кабмин согласовал внедрение накопительной пенсионной системы в Украине

В Україні планують запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему. Нововведення стосуються не всіх українців.

Кабінет Міністрів внесе на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час чергового засідання уряду, повідомляє Час Пік.

"Готові до дискусій і сподіваємося на підтримку цього законопроекту в залі парламенту", - сказав прем'єр.

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, приблизний обсяг коштів для такої накопичувальної системи складе 2-3 млрд гривень на рік. Розрахунки, проведені до 2050 року, показують, що від введення такої системи виграють і працівники, і роботодавці, і в цілому економіка країни. 

"Уряд буде пропонувати Верховній Раді впровадження професійної накопичувальної системи. Це дуже важливе питання , тому я його поясню. Розмір єдиного соціального внеску пропонується збільшити на 7% для списку особливо важких професій номер 2 та списку особливо важких професій нормер 1, тобто для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких умовах", - сказав Шмигаль.

Відомо, що джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній системі будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями шляхом підвищення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. 

Розмір ЄСВ пропонується збільшити на 7% для списку особливо важких професій №2, та на 15% для списку особливо важких професій №1.

Як повідомив Денис Шмигаль, професійну накопичувальну систему пропонується ввести для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах, і деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

"Так люди отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. Йдеться про тисячі гривень, які людина зможе отримати в якості доплати до своєї пенсії", - написав Денис Шмигаль в Telegram.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна презентувала чиновникам проект закону. На її думку, Верховна Рада має до кінця цього року ухвалити законопроект, який запровадить обов'язкові пенсійні накопичення.

Читайте новини за темою:

"Як вижити пенсіонерам?": розрахунки показали, на що вистачає мінімальної пенсії в Україні

В Україні посилили умови отримання соцпенсії: які "сюрпризи" чекають українців у 2021 році

В Україні з 1 грудня перерахують пенсії та допомоги: кому та на скільки збільшать виплати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк