25.11.2020, 15:06

Абонплата за воду, опалення та вивезення сміття: коли українці отримають нові платіжки і скільки доведеться платити

Абонплата за воду, отопление и вывоз мусора

В Україні через карантин відстрочили введення абонплати за холодну та гарячу воду, опалення та вивезення сміття до моменту, коли пройде 5 місяців після зняття обмежень. Однак депутати вирішили прискорити цей процес і скоротити терміни до 1 січня 2021 року.

В Україні відповідно до чинного закону "Про житлово-комунальні послуги" повинні ввести абонплату за холодну та гарячу воду, опалення та вивезення сміття. Через пандемію коронавірусу вступ цих норм в силу відклали на час карантину, повідомляє Час Пік.

Народні депутати пропонують прискорити цей процес та ввести в дії зміни до кінця 2020 року. Відповідний законопроект № 4383 "Про внесення до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" змін щодо порядку та строку укладення договорів про надання комунальних послуг" 16 листопада зареєстрували у Верховній Раді 5 нардепів - від "Слуги народу", "ОПЗЖ", "За майбутнє" та ін.

Автори законопроекту сподіваються, що завдяки закладеним в нього ідеям у постачальників послуг стане менше фінансових та організаційних труднощів, внутрішньобудинкові інженерні мережі будуть системно та вчасно обслуговувати, а споживачі завдяки цьому будуть в безпеці.

Що зміниться у разі прийняття закону

Закон "Про житлово-комунальні послуги", який передбачав введення абонплати, прийняли ще у 2018 році. Він реалізовувався в три етапи, а в травні 2020 року повинен був настати заключний етап. 

За новим законопроектом співвласникам багатоквартирних будинків дадуть час максимум до 31 грудня 2020 року, щоб вибрати собі постачальника за новим законодавством та укласти з ним договір. Прийняти рішення можна з приводу всіх комунальних послуг, крім поставок електроенергії та природного газу.

Якщо в цей термін споживачі не вкладуться, то договори будуть укладені за замовчуванням згідно з нормами нового законодавства і, ймовірно, без пункту про обов'язок Постачальника обслуговувати та ремонтувати внутрішньобудинкові мережі. У будь-якому випадку якщо законопроект приймуть, то стане зрозуміло, чи повинен постачальник комунальних послуг відповідати за обслуговування внутрішньобудинкових інженерних мереж. 

Визначать спеціальний порядок обслуговування та поточного ремонту газових мереж всередині будинку. У тариф на оплату за газ внесуть і пункт про обслуговування газових мереж всередині будинку.

За це буде передбачена нова платіжка, так звана "абонентська плата" за те, що вам надають комунальні послуги.

Скільки доведеться платити: розмір абонплати

Граничний розмір абонплати встановлюється за формулою, згідно з постановою Кабміну №808 від 21 серпня 2019 р. "Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами".

2 * прожитковий мінімум * 2,58 * 0,15 * К, * де:

- 2,58 - середня кількість осіб у сім'ї;

- 0,15 - середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;

- К - коефіцієнт (для опалення та води – 0,019, для сміття – 0,009).

В середньому щомісяця доведеться платити майже на 112 грн більше.

Наприклад, з грудня прожитковий мінімум в Україні складе 2189 грн. Так, абонплата за воду та опалення коштуватиме 32,19 грн, а за сміття – 15,2 грн. Тобто в сумі потрібно буде заплатити близько 111,7 грн на місяць (за умови, якщо є гаряча, холодна вода та опалення).

При цьому, в кожному місті кожне підприємство самостійно розраховує цю суму за заданою формулою. Ця плата-окреме нарахування від плати за обслуговування будинкових приладів обліку та плати за саму послугу (вода, тепло, сміття). 

Плата за абонентське обслуговування нараховується щомісяця, незалежно від користування послугою. Пільги та субсидії на плату за абонентське обслуговування не поширюються.

На даному етапі із законопроектом знайомляться комітети Верховної Ради.

Читайте також:

Перерахунок абонплати на газ: кому доведеться платити більше

В Україні пропонують ввести щомісячний перерахунок тарифів на комуналку: подробиці

"Як вижити пенсіонерам?": розрахунки показали, на що вистачає мінімальної пенсії в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк