04.12.2021, 07:46

Газ по 46 грн за кубометр: тариф для частини українців злетів катастрофічно

Марина Началова | Всі новини автора

Ціна на газ для споживачів, яких було переведено до "Нафтогазу" як до постачальника "останньої надії", наразі становить понад 46 гривень за кубометр.

Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба газопостачальної компанії, передає Час Пік.

Як наголошується, "Нафтогаз" пропонує своїм клієнтам ціну за тарифом "Фіксований" 7,96 грн за кубометр - така ціна діє до 30 квітня 2022 року.

Проте "Нафтогаз" - не лише учасник ринку газу, а й постачальник "останньої надії" (ПОН) - тобто виконує функцію страховки для людей і компаній, які раптово втратили свого постачальника у випадку форс-мажору.

У компанії акцентують, що ПОН – це тимчасове рішення для таких споживачів. Вони мають протягом кількох місяців обрати будь-якого нового ринкового постачальника газу.

"Діяльність ПОН суворо регламентована законодавством. Ціна газу постачальника "останньої надії" розраховується за формулою, затвердженою постановою Уряду. І газопостачальна компанія зобов’язана постачати газ всім своїм споживачам за цією ціною, яка може змінюватися щодня. Наприклад, сьогодні вона становить 46,7 грн/куб. м газу", - повідомили у "Нафтогазі".

У компанії заявили, що ГК "Нафтогаз України" звернулася до НКРЕКП, щоб всіх побутових клієнтів ПОН можна було автоматично перевести на умови базової річної пропозиції. Це дозволить клієнтам отримувати газ протягом усього опалювального сезону за однією з найвигідніших цін на ринку газу - 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості розподілу/доставки). Наразі очікується рішення регулятора.

Для тепловиків (ТКЕ) та ОСББ з власними котельнями ГПК "Нафтогаз Трейдинг" пропонує підписати трирічну угоду з фіксованою ціною, яка на перший рік складає 7,42 грн (з ПДВ, без вартості транспортування), для бюджетних установ та організацій діє пропозиція щодо постачання газу за фіксованою ціною 16,55 грн (з ПДВ та вартістю транспортування).

Нагадаємо, на сході України відкрили нове родовище газу з перспективними запасами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк