01.01.2022, 16:55

В Україні з 1 січня набуває чинності закон, яким підвищуються податки: можуть подорожчати алкоголь та сигарети

могут  подорожать алкоголь и сигареты

В Україні з 1 січня 2022 року набуває чинності закон, який передбачає підвищення деяких податків. Зокрема, закон збільшує ставки екологічного податку, орендної плати за користування надрами та ставки акцизного податку на алкоголь та сигарети, передбачає введення мінімального податкового зобов'язання щодо земельної ділянки.

21 грудня у "Голосі України" офіційно опублікували Закон від 30.11.2021 № 1914-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (]]>проєкт ]]>№5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень"), повідомляє Час Пік.

Документом передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза.

Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов'язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення тощо.

У 2022 році зміни торкнуться й галузі нерухомості. Згідно з новим законом, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості оподатковується за ставкою 5%, третього і наступних об'єктів нерухомості - за ставкою 18%.

Також запроваджується оподаткування сільгоспвиробників. Зокрема, вводиться мінімальне податкове зобов’язання з 1 гектара землі с/г призначення – 5% від нормативної грошової оцінки. Тож якщо сума всіх податків, які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за показник, то потрібно буде доплатити різницю.

Депутати вирішили підвищити всі ставки акцизів на алкоголь на 5%. Крім того, з 1 січня 2022 року виробники та імпортери тютюнових виробів платитимуть 5% акцизного податку від роздрібного продажу тютюнових виробів, який на сьогоднішній день сплачується ритейлом. 

Згідно з законом, акцизи на спирт у алкогольних напоях, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, збільшуються на 5% до 133,31 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Крім того, законом змінюється норма щодо акцизу на пиво, яке буде оподатковуватиметься за ставкою 59,82 грн за 1 л етилового спирту, витраченого на його виробництво. Наразі діє податок у розмірі 2,78 грн за літр пива незалежно від міцності. Це призведе до того, що пиво міцністю до 4 градусів може подешевшати, а пиво міцністю понад 8 градусів - подорожчати.

Відзначимо, що вартість міцних напоїв в Україні більше залежить від мінімальних цін, які встановлює Кабмін. Мінекономіки неодноразово пропонувало збільшити мінімальні ціни на алкоголь, проте уряд не змінював їх з 2018 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк