07.02.2022, 22:25

В Україні рахуватимуть газ по-новому - у кіловат-годинах: хто зі споживачів платитиме менше

Марина Началова | Всі новини автора

З 1 травня 2022 року Україна перейде на облік газу в одиницях енергії. Газ рахуватимуть не у метрах кубічних, а в кіловат-годинах.

Минулого року Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект №2553, передає Час Пік з посиланням на прес-службу "Оператора ГТС України".

На запитання, пов'язані з переходом, відповів Микола Болховітін, начальник управління метрології та газовимірювання "Оператора ГТС України" у проєкті "Енергія змін" Андрія Жупанина, народного депутата, члена комітету Верховної Ради з енергетики й житлово-комунальних послуг.

Болховітін зазначив, що мета переходу на облік газу в одиницях енергії - інтеграція до енергетичного ринку Європи. Другий аспект полягає в тому, за що платить кінцевий споживач  - кожен буде платити за ту кількість енергії, яку отримав.

За словами Болховітіна, для споживача важливі не об'ємні одиниці газу, а та енергія, яку можна використати для опалення приміщення чи з іншою метою.

Болховітін повідомив, що у Євросоюзі облік газу так само здійснюється за допомогою стандартних лічильників, які рахують газ у кубометрах. Потім виконується перерахунок в одиниці енергії шляхом перемноження об'єму газу в кубометрах на вищу теплоту згоряння.

Теплота згоряння газу постійно змінюється в залежності від багатьох факторів - регіону, газопроводу, пори року, навіть часу доби. Завдяки закону мешканці тих регіонів, де газ з меншою теплотою згоряння, платитимуть за отриманий продукт менше.

"Оператор ГТС України" активно співпрацює з Верховною Радою та профільним комітетом і зі свого боку буде повністю готовий з 1 травня перейти на нові правила обліку природного газу в одиницях енергії.

"Оператор ГТС України" щомісяця ]]>публікує ]]>на своєму сайті інформацію про якість газу по областях.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк