02.06.2022, 17:08

Дефіцит гречки в Україні: чи може продукт з'явитися на полицях магазинів та за доступнішими цінами

гречка

З українських магазинів та супермаркетів практично зникла гречка, а там, де вона є, ціна зросла вдвічі - приблизно до 100 гривень за кілограм.

Прес-служба українського представництва мережі Auchan зазначає, що одночасно з сіллю українці почали скуповувати гречку, а також борошно. Проте борошна в Україні переробляється значно більше, тому на полицях воно є, передає Час Пік з посиланням на матеріал Liga.net.

Ціна на гречку може змінюватись навіть протягом дня, проте проблема в іншому - продукт відсутній у постачальників. Водночас у "Сільпо" повідомляють, що "ситуація контрольована і ми вже працюємо над тим, щоб доставити (закордонну - ред.) гречку на полиці магазинів".

Виробники та ритейлери прогнозують, що дефіцит продукту спостерігатиметься до нового врожаю (кінець серпня - початок вересня).

За підрахунками аграріїв, у 2021 році врожай гречки забезпечив 83% внутрішнього споживання. Експорт був незначний. Імпорт гречки здійснювавсяя в Україну з Росії та, головним чином, Казахстану. Проте через війну логістичні ланцюжки обірвалися і сьогодні частка імпорту гречки близька до нуля. Однак, як зазначають у "Сільпо", ведуться активні роботи над відновленням імпорту.

Крім того, за даними Мінагро, станом на 26 травня 2022 року вже засіяно 57 700 га гречки - це 70% від посівних площ 2021 року. Посівна ще триває і це не фінальні цифри, темпи посіву цього року вищі за минулорічні. Ймовірно, ціни на гречку нового врожаю стануть нижчими.

Читайте також: Дефіцит солі скасовується?: Українські компанії знаходять альтернативи продукції "Артемсолі"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк