18.05.2023, 20:34

Коли та наскільки в Україні подешевшає цибуля, - прогнози експерта

лук

Цього року ціна на цибулю в Україні побила усі рекорди. Проте проблема має світові масштаби та причин подорожчання багато.

Про ситуацію з ціною на цибулю розповіла президент Асоціації виробників часнику, представниця нідерландської компанії з вирощування цибулі Gourmet Юліанна Мусса, передає Час Пік.

За словами експерта, причинами подорожчання цибулі є: погода, зменшення площ через війну, порушення логістики та окупація частини Херсонської області, де вирощували найбільше цього овочу.

"На початку повномасштабної війни я стала консультанткою у компанії, де цибуля та часник вирощує четверте покоління власників. Торік у Нідерландах висіяли менше цибулі, тому що країни Африки вирішили самі вирощувати цибулю та відмовилися купувати у них", - зазначила Мусса.

Водночас через посушливе літо в Нідерландах врожаю цибулі не було, що спровокувало дефіцит у Європі. Також до європейських країн цибулю постачав Пакистан, але там сталася сильна повінь і врожай не зібрали.

Чи подешевшає цибуля?

Експерт прогнозує, що цибуля коштуватиме 20-25 гривень до осені, тобто до збирання врожаю.

"Цього року посіяли цибулю навіть на Закарпатті, у Чернігівській та Одеській областях. Великі підприємства через місяць-півтора почнуть постачання. І зелена цибуля вже є - це зменшує попит на ріпчасту. Такого дефіциту, як цього року, не буде... 10-15 гривень цибуля не коштуватиме - зросли зарплати, вартість посадкового матеріалу, дизеля. Але й 50 гривень теж не буде. Цибуля буде по 23-25 гривень за кілограм", - пояснила експерт.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк