Святковий новорічний напій егг-ног
- 25 мл коньяку,
- 25 мл холодної чорної кави,
- 1 яйце,
- 100 мл молока,
- щіпка меленої кави,
- 0,5 склянки подрібненого льоду.
Це традиційний шотландський новорічний та різдвяний напій, а також один з найстаріших різдвяних напоїв в США, схожий на російський аналог гоголь-моголь. Сезон егг-ног в Америці починається у День Подяки і триває все Різдво, Новий рік і Великдень.
Егг-ног був улюбленим напоєм президента США Джорджа Вашингтона, а перший письмовий рецепт датується 1775 роком. Згідно з офіційним довідником бармена Бостона, існує безліч рецептів цього чудового напою. Але різниця полягає тільки в спиртних добавках, а ось молоко і яйце присутні завжди. Існують також рецепти егг-нога у гарячому та холодному вигляді. Подавати такий напій потрібно вранці після новорічного або різдвяного застілля.
Спосіб приготування
- Влийте у чашу блендера або електроміксера яєчний жовток, каву, трохи льоду і збивайте до пишної однорідної консистенції. Потім влийте коньяк, молоко, знову додайте лід та збивайте ще 5-10 секунд.
- Окремо збийте білок, до збільшення в обсязі в 5-7 разів.
- Високу склянку наповніть на 1/2 подрібненим льодом, влийте напій, додайте половину збитого білка, обережно перемішайте ложкою. Білок, що залишився, використовуйте для прикраси: викладіть його на поверхню напою у вигляді шапки і посипте дрібкою меленої кави. Подавайте з соломинкою.