Сабайон
- 6 жовтків,
- 100 г цукру,
- 150 мл міцного десертного вина, типу Мадери,
- фрукти або ягоди.
Батьківщина цього напою – середньовічна Італія. Але сьогодні цей десерт люблять і в Європі, і в США, і в країнах Латинської Америки.
Одним з найпростіших, старих і найбільш підходящих для новорічного торжества десертів є Той, про який більшість людей рідко замислюється. Сабайон (Zabaione або Zabaglione) – дуже поширене святкове блюдо для солодкого столу в Італії. Хтось називає його кремом, хтось-соусом. Але незмінно одне, класичний сабайон настільки смачний і підбадьорливий, що прекрасно зігріє вас після повернення додому в кінці холодного зимового дня.
Рецепт цього десертного напою ще одне підтвердження того, що все геніальне просто: мінімум інгредієнтів і максимум задоволення. Основні інгредієнти сабайона-збиті з цукром жовтки і міцне солодке вино. За бажанням можна додавати ваніль, корицю, мускатний горіх. Подають сабайон до кексу, бісквіту, пудингу.
Спосіб приготування
- Відокремте жовтки від білків і збийте їх з цукром до білого кольору.
- Потім поставте миску з жовтками на каструлю з киплячою водою і потроху додавайте вино, збиваючи їх віночком або міксером 10 хвилин. Маса повинна загуснути і збільшитися в обсязі приблизно в 3 рази
- Покладіть в келихи шматочки фруктів і викладіть зверху приготований крем.
Є варіант і несолодкого сабайона, коли жовтки збивають з вином, овочевими соками, пряними травами і спеціями. І такий напій подають вже до страв з риби, морепродуктів і до варених овочів.