02.09.2020, 10:26

Покрокова обрізка винограду: Поради для початківців

Віктор Білий | Всі новини автора
виноград

Виноград - дуже смачна і соковита сезонна ягода, яку легко вирощувати в домашньому саду. Однак не будемо забувати, що в нашій країні немає таких умов для його вирощування, як в районах Південної Європи, де виноград набагато солодший і більший. Таким чином, клімат має великий вплив на плодоношення чагарників.

Правильна обрізка винограду дуже позитивно впливає на врожай, тому потрібно знати, коли її робити, а також як обрізати виноград навесні, влітку, восени й взимку.

Читайте також: Поради щодо обрізання винограду для новачків

Також варто уважно подумати, який сорт винограду цікавить найбільше. Більш того, потрібно мати на увазі, що одні сорти вирощувати легше, а інші важче. Тому краще вибирати сорти, більш стійкі до факторів навколишнього середовища і різних захворювань.

Розглядаючи догляд за виноградом, в першу чергу слід подумати про те, як обрізати виноград. Обрізка винограду позитивно вплине на плодоношення.

Обрізка винограду після посадки

Першу обрізку виноградної лози проводять відразу після посадки рослин, бажано восени (вересень), скорочуючи верхівки пагонів на висоту близько 1,5 м.

На 2-3 рік вирощування восени обрізаємо найтовстіший пагін над 4-5 бутона, а інші пагони над другим вічком. Додатково покриваємо рослина насипом. На наступний рік навесні обрізаємо більшу частину молодих пагонів і залишаємо тільки 5-6 пагонів. Обріжте 2 найсильніших втечі над 4-м бутоном, а решта над 2-м.після плодоношення зріжте найдовші пагони й пагони з найбільшою кількістю плодів і повторіть обрізку.

Крім того, в листопаді або грудні потрібно провести ще одну обрізку винограду. В цьому випадку обрізаємо не здерев'янілі фрагменти пагонів. Після обрізки пагонів приступаємо до захисту рослини від зими, обертаючи його товстим, бажано зимовим флізеліном, завдяки якому морозне повітря і дуже низькі температури не проникнуть глибоко в рослину. Більш того, кореневу систему слід накрити насипом з садової землі, яку можна додатково накрити хвойними гілками.

Як обрізати в наступні роки вирощування

Перший рік виноградарства дуже важливий, тому що він визначає, чи буде рослина нормально рости в наступні роки й чи не буде порушено його плодоношення. Саме тому так важливо в перший рік подбати про правильний розвиток і догляд за виноградом.

Читайте також: Як правильно підготувати виноградну лозу до зимівлі: 4 корисних поради 

Після посадки виноградної лози, навесні з кінця березня до початку квітня необхідно розкрити раніше насипані горбки й позбутися від хвойних гілок. Ось тоді ви й починаєте вкорочувати більш товсті пагони на 2-3 петельки. У разі більш тонких гілочок їх вкорочують на 1 вічко.

Після цієї обробки ви повинні знову накрити кущі, щоб вони не почали свій вегетаційний період занадто рано. Якщо цього не зробити, під час дуже частих весняних заморозків виноградна лоза піддається замерзанню.

Потім, в кінці травня, знову розкриваємо насипу і видаляємо молоді пагони, яких багато на кущі. Ми залишаємо тільки 2, максимум 3 найсильніших втечі. Так надходять з виноградними лозами, які були посаджені восени з голою кореневою системою.

Також слід пам'ятати про дуже важливий момент, а саме про те, що виноград не можна обрізати з початку квітня до середини травня, тому що тоді зі зрізаних ран виходить занадто багато соку, який може значно послабити кучеряві кущі й привести до їх пошкодження.

теги: