18.07.2021, 13:13

Чай з м'ятою: користь і шкода

Татьяна Землянко | Всі новини автора
чай

У сучасному світі не уникнути стресів, головне - навчитися його правильно знімати, і м'ята - відмінний помічник в цій справі. Листя м'яти вважаються найпопулярнішим інгредієнтом для приготування всіляких напоїв, цей аромат ні з чим не сплутаєш. Сьогодні в даній статті ми і розглянемо цю рослину з її чудодійними властивостями.

Давно всім відомо, що після важкого трудового дня або емоційного навантаження, чашка чаю з м'ятою відмінно допоможе впоратися зі стресом.

Читайте також: Чай з кропиви - властивості, застосування, протипоказання

Корисні властивості

  • При застуді чашка міцно завареного м'ятного чаю з медом ефективно зміцнить ваш імунітет. А ось в спеку цей чудодійний напій відмінно втамовує спрагу.
  • Підвищений тиск, м'язову напругу, мігрень ... І в цьому випадку м'ята буде дуже корисною. Але слід пам'ятати, що такий чай знижує тиск, тому гіпотоніки повинні приймати його з обережністю.
  • Благотворно впливає на нервову систему, дає можливість уникнути розвитку хронічної втоми, перенапруження, відмінний засіб для профілактики депресії, має здатність вирішити проблему з безсонням.
  • Схуднення: вважається, що хімічний склад рослини прискорює обмін речовин, регулює відчуття голоду.
  • Справляється з патологією шлунково-кишкового тракту: запори, печія, здуття, підвищене газовиділення, діарея і спазми шлунку, так як в складі є мінерали і натуральні кислоти.
  • Гормональний баланс: так як в м'яті міститься величезна кількість ментолу, який потрібно для вироблення жіночих гормонів, м'ятний напій знижує менструальні болі, дискомфорт під час клімаксу, нудоту під час вагітності, але в цьому випадку все ж краще використовувати настій меліси і обов'язково проконсультуватися у фахівця.

Протипоказання

М'ятним чаєм можна нанести шкоду, як і будь-яким іншим продуктом. Надмірне вживання цього напою може завдати шкоди організму. Рекомендована добова доза: чоловікам - 1-2 чашки, жінкам не більше чотирьох чашок. Не слід вживати цей чай хворим на цукровий діабет, дітям до трьох років, а також людям з індивідуальною непереносимістю м'яти.

Читайте також: Чай з бергамотом: користь і шкода

Варіанти заготовки м'яти

  • Сушка - проводиться тільки природним чином. Приготовлені пучки рослини зв'язати і підвісити вниз листям в тіні на протязі, прямих сонячних променів слід уникати.
  • Замороження - листя м'яти повинні бути свіжими, без плям і пошкоджень. Складаємо рослину в поліетиленовий пакет і відправляємо в морозильну камеру. Також можна заморозити листочки м'яти в кубиках льоду і додавати в напої.

Готуйте і вживайте цю чудову диво-рослину та будьте здорові!