Квас з бузини: рецепт і корисні властивості

Віктор Білий | Всі новини автора

Квітки бузини мають цілющі властивості - це надійний засіб при лихоманці, нежиті або кашлі. Вони також мають сечогінну і розслаблюючу дію.

При використанні в лікувальних цілях суцвіття цього куща проявляють свої протизапальні, антибактеріальні та сечогінні властивості. Плоди бузини використовують для полегшення дефекації.

Чай і квас з бузини будуть корисні при захворюваннях верхніх дихальних шляхів як протизапальний і потогінний засіб.

Читайте також: Березовий сік - панацея від усіх хвороб

Рецепт квасу з бузини

Інгредієнти:

  • 10 літрів води;
  • 1 кг сахара;
  • 40 суцвіть бузини;
  • 3 лимона;
  • 30 г лимонного соку.

Спосіб приготування:

  1. У каструлі нагрійте воду до 40-45°C, додайте цукор і лимонну кислоту. Перемішайте, поки весь цукор не розчиниться, потім зніміть каструлю з вогню.
  2. Відокремте квітки бузини від стебел – грубих зелених гілочок, що дають гіркий посмак. Перевірте квіти на наявність комах, при необхідності струсіть, але не змивайте водою, щоб не змити дріжджі.
  3. Коли цукровий сироп охолоне до температури нижче 30°C, перелийте його в місткість для бродіння – емальовану каструлю або відро. Додайте квітки бузини, цедру лимона і відіжміть фруктовий сік. У місткості має бути не менше 10-15% вільного простору для піни.
  4. Накрийте сусло бузини марлею або щільною тканиною, щоб не допустити комах. Перенести в темне місце зі стабільною температурою 20-28°C, залишити на 5 днів. Перемішувати необхідно 2 рази в день, вмочуючи плаваючі квіти в рідині, інакше сусло може скиснути. Через 8-20 годин має початися бродіння – буде піна і кислуватий запах.
  5. Видалити квітки, процідити майбутню кислоту бузини через 2-3 шари марлі. Спробувати напій, при необхідності підсолодити цукром.
  6. Розлити квас по пляшках для зберігання. Обов'язково залиште на кришці не менше 5-6 см вільного простору, щоб утворилося скупчення вуглекислого газу. Пляшки оптимально заповнювати на три чверті обсягу, герметично закрити. Якщо бродіння було поганим, в кожну пляшку можна додати родзинок: в ньому містяться винні дріжджі, що активізують бродіння.
  7. Перенесіть пляшки в холодильник або льох при 3-10°C. залиште мінімум на 3 дні (переважно 5-10 днів) для насичення вуглекислим газом.

Читайте також: Рецепти кращих прохолодних напоїв

Термін придатності домашнього квасу з бузини до 3 місяців, але пити його рекомендується протягом 30 днів. При зберіганні на дні може з'явитися шар осаду, це нормально.