Як правильно загартовуватися?

Татьяна Землянко | Всі новини автора
девушка

Мати міцне здоров'я — мрія кожної людини, і, щоб її зміцнити чи зберегти, люди використовують різні методи. Можна скористатися лікарськими препаратами для профілактики, можна регулярно вживати вітаміни. А ми в цій статті розглянемо природний спосіб зміцнення організму – це загартовування.

Всім добре відомі своїми наслідками переходи з теплого в холодний період і навпаки. Через перепади температури люди страждають на простудні захворювання. Багато хто знає чудовий спосіб як зміцнити свій організм, але не ризикують цим зайнятися - це всім відоме загартовування. Тут є одне дуже важливе правило: гартуватися слід правильно, регулярно і без перерв. Якщо у вас так склалися обставини, що довелося перервати гартування на тривалий період, то відновлювати цей процес слід заново, починаючи з найменшого і поступово. Не забуваємо про головне, що організм вже відвик від цієї процедури. 

Читайте також: Як зупинити старіння шкіри? 

Загартовування принесе вашому організму максимум бадьорості та здоров'я, але з чого слід починати? Насамперед, слід пам'ятати, що це заняття починати потрібно лише цілком здоровій людині. А це означає, що людям, у яких є будь-які вірусні або застудні захворювання, підвищений очний тиск, а також серцева недостатність, тахікардія, ішемія, хвороба нирок, категорично заборонено загартовування організму.

Найпоширеніший вид загартовування - це водне, і починати його слід з обтирання. Для цього нам знадобиться махровий рушник. Його слід змочити, наприклад, трохи теплою водою і інтенсивно розтиратися ним не більше трьох хвилин. Робити це потрібно регулярно і через кожні 10 днів температуру води знижувати на п'ять градусів.

Далі можна переходити на контрастний душ: спочатку десять секунд під гарячою водою 40 градусів, потім стільки ж під холодною 30 градусів – повторюємо три рази. Десь через два тижні починайте збільшувати час поступово до тридцяти секунд. І лише тепер можна переходити на обливання всього тіла із відра. Робити це потрібно, поступово знижуючи температуру води. 

Читайте також: Правильне харчування після 50 років: важливі поради 

Гуляйте на свіжому повітрі, ходіть босяком, для ходіння в квартирі купіть ортопедичний килимок, а влітку більше ходіть по піску, траві та камінчиках, спіть у прохолодній кімнаті не більше 20 градусів, робіть дихальну гімнастику. Всі ці прості та звичайні дії чудово сприяють загартовуванню вашого організму. Виявляйте розсудливість і будьте здорові .