20.04.2023, 14:54

"Це був не супутник": у Держкосмосі назвали імовірну причину спалаху над Києвом

Альона Тихоненко | Всі новини автора
метеорит Київ

Увечері над Києвом і навіть у понад 100 кілометрах від нього помітили яскравий беззвучний спалах. ППО не працювало, а причиною спалаху спершу вважали супутник. Проте цю інформацію згодом спростували.

Про це ]]>розповіло]]> Державне космічне агенство України, передає Час Пік.

За даними Головного центру спеціального контролю ДКА на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія, яка пов'язана з входом космічного тіла в атмосферу, інформація наразі уточнюється. Місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. 

Повідомляється, що це не міг бути супутник, тому що район його можливого падіння знаходиться за межами України. Найбільш ймовірно спалах спричинив метеорит з потоку Лірид.

"Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі». Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ"  — йдеться у повідомленні.

Також у Держкосмосі додають, що Земля перебуватиме у шлейфі комети Тетчер з 15 по 29 квітня 2023 року.  Пік зорепада припаде на 21 квітня. Подібний випадок був у лютому цього року, коли в атмосфері над північною Францією згорів метеор.

Нагадаємо, що вчора одразу після події мережа вибухнула мемами: українські користувачі в соцмережах публікували свої жартівливі припущення щодо яскравого спалаху.

Читайте також: У КМДА розповіли, коли чекати піку паводків у Києві

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: