03.06.2021, 18:52

Проєкт закону про олігархів: чим він загрожує та проти кого спрямований

деньги

2 червня у Верховній Раді як невідкладний був зареєстрований проєкт закону № 5599 про олігархів, ініціатором якого є президент України Володимир Зеленський.

3 червня на сайті парламенту з'явився ]]>текст законопроєкту,]]> передає Час Пік.

Проект закону "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" складається з 13-ти сторінок та містить 4 критерії для визначення поняття "олігарх". Головним у напрацюванні є комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Хто такий олігарх?

Згідно з документом, олігархом вважається особа, яка відповідає мінімум трьом з чотирьох наведених нижче критеріїв.

1. Прийняття участі в політичному житті країни.

Перший критерій зачіпає всю правлячу "верхівку" країни, якщо з'ясується, що будь-хто з вищих чинів має зв'язок з певною особою через бізнес.

2. Значний вплив на засоби масової інформації.

Під цей критерій, зокрема, підпадають власники та співвласники друкованих або електронних засобів масової інформації, інформаційних агентств, радіо і телебачення.

3. Монополізм.

Як вказується в проєкті закону, олігархами можуть вважатися кінцеві власники компанії, "яка на день введення в дію закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до закону "Про захист економічної конкуренції" і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це положення".

4. Наявність великих активів.

До Реєстру олігархів може потрапити особа, якщо її "підтверджена вартість активів перевищує 1 млн прожиткових мінімумів (2,27 млрд грн, або 83 млн доларів)". 

Хто визначатиме олігархів?

Вирішувати, чи є певна особа олігархом, буде Рада національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету.

На підставі рішень РНБО, які набирають чинності з дня офіційного опублікування відповідного президентського указу і є обов'язковими до виконання, визнані олігархами особи будуть включені до Реєстру олігархів.

Положення про порядок формування та ведення Реєстру затверджуються РНБО і забезпечуються апаратом РНБО. Інформація, внесена до Реєстру, буде загальнодоступна.

Зокрема, можна буде подивитися:

  • рішення РНБО про внесення до Реєстру;
  • прізвище, ім'я та по батькові олігарха;
  • декларації про контакти з олігархами та їх представниками;
  • рішення про виключення особи з Реєстру.

Рішення про виключення з Реєстру приймається у разі встановлення факту невідповідності щонайменше двом критеріям з вищезазначених чотирьох.

Що означатиме прийняття проєкту закону для олігархів?

У діяльності осіб, які потраплять до Реєстру олігархів, відбудеться низка змін:

  • вони не зможуть здійснювати внески (прямо або опосередковано) на підтримку тих чи інших політичних партій;
  • позбавлятися права виступати в якості покупців (бенефіціарів покупців) в процесі приватизації об'єктів у великій приватизації;
  • будуть зобов'язані подавати декларацію про доходи.

Крім того, деякі зміни відбудуться і в діяльності чиновників. Так, проєкт закону вводить поняття "декларації про контакти", яку будуть зобов'язані подавати всі публічні держслужбовці, якщо вони контактували з олігархом або його представником (не важливо, чи була це особиста зустріч або розмова, в тому числі - онлайн).

У свою чергу, олігархи та їх представники повинні перед початком зустрічі доводити до відома держслужбовців, що вони включені до Реєстру.

Які реакції викликав проект закону про олігархів

Деолігархізація, ініційована Зеленським, та представлений проєкт закону зокрема, викликають неоднозначну реакцію в політичному середовищі. Так, екс-президент Перт Порошенко вважає, що даний документ спрямований виключно проти нього і є реалізацією суб'єктивних симпатій чинного президента.

"Очевидно, з точки зору Зеленського олігархами є ті, хто не подобається йому особисто - і, безумовно, Порошенко в цьому списку знаходиться на першій позиції. Зеленський намагається будь - яким способом позбутися Порошенка", - зазначили в прес-службі партії "Європейська солідарність" в коментарі "Укрінформу".

Крім того, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що для реалізації проєкту закону необхідні доопрацювання, в іншому випадку, він ризикує утримувати конфлікт інтересів, адже у складі РНБО також можуть перебувати олігархи.

"Навряд чи він (РНБО - ред.) буде підтримувати ідею включення такої особи до вищезгаданого списку, і це буде відвертим конфліктом інтересів при прийнятті того чи іншого рішення", - заявив Разумков на брифінгу 3 червня.

Тому, на його думку, доречним є створення спеціального органу, який би займався виявленням можливого конфлікту інтересів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк