04.06.2021, 21:31

Мін'юст вперше прокоментував проєкт закону про олігархів

минюст

Глава Міністерства юстиції Денис Малюська вважає, що проєкт закону про олігархів не порушує прав громадян, а також не спрямований на те, щоб відняти ЗМІ у їх власників.

Про це він розповів у коментарі "РБК-Україна", передає Час Пік.

Крім того, за його словами, він не надає президенту країни та РНБО повноважень, не передбачених Конституцією.

"Я з цим безумовно не згоден. Конституція не містить перелік функцій РНБО, вона безпосередньо говорить, що функції РНБО повинні визначаться законом, і, власне кажучи, в закон про РНБО і вносяться зміни законопроєктом", - зазначив Малюська.

Він пояснив, чому саме РНБО має визначати, хто є олігархом.

"Чому саме РНБО зазначений в законопроєкті? Тому що питання олігархів є комплексним. Тобто для того, щоб констатувати, що особа є олігархом, необхідно мати дані і від Антимонопольного комітету з активів, від податкової, Мінкульту, Нацкомтелерадіо, і дані щодо власності в медіа, і дані про причетність до політичної діяльності. Не існує будь-якого органу, який міг би так само комплексно оцінити діяльності тих чи інших осіб. Орган, який може акумулювати всю цю інформацію, - це РНБО", - вважає глава Мін'юсту.

Малюська впевнений, що реєстр олігархів має бути відкритим.

"Щоб закон працював, необхідно, щоб реєстр був публічним для того, щоб чиновники могли знати, хто є олігархом і подавати декларації про контакти з ним", - підкреслив міністр.

Читайте також: Проєкт закону про олігархів: чим він загрожує і проти кого спрямований

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк