25.06.2021, 18:43

Про "стіну" на Донбасі, "вагнерівців" та відсутність конкурентів: гучні заяви Зеленського у свіжому інтерв'ю

зеленский

У четвер, 24 червня, президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю в програмі "VIP з Наталією Мосейчук" на каналі "1+1".

Які заяви зробив глава держави - розповість Час Пік.

Чи буде Зеленський балотуватися на другий термін?

Зеленський заявив, що поки не готовий відповісти, чи балотуватиметься на другий термін. Він стверджує, що це залежить не від нього.

"Не від мене залежить (балотування на другий термін - ред.), це вибір людей. Складно говорити. Хочеться деякі речі просто встигнути зробити (до кінця каденції - ред.)", - сказав Зеленський.

Разом з тим, він зазначив, що серед політиків у нього конкурентів немає.

"У мене немає жодного конкурента. Мої конкуренти - це інфраструктура, війна, бідні люди ... це те, що буде мене наздоганяти. Це головні мої конкуренти", - переконаний президент.

Чи була держзрада?: Зеленський про "вагнеровцах"

Зеленський зазначив, що в даному питанні претензій до глави ОП Андрія Єрмака та СБУ немає. Ідея даної операції, за його словами, належала "іншим країнам".

"До пана Єрмака та СБУ нуль питань... Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ідея такої операції - це була ідея інших країн. Слава богу, що ми проявили суб'єктність у цьому важливому питанні", - сказав Зеленський.

Разом з тим, він повідомив, що телефонував до президента Білорусі і готовий був передати всю інформацію про "вагнерівців".

"Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, я попросив його, я його попередив, що готовий передати йому всю інформацію про цих людей, там були прізвища, ми розуміли, хто це такі. Тим не менш, він сказав мені по телефону: "Я розумію, дорогий Володимир Олександрович, я не підведу, все буде нормально, я розберуся". Я був упевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім сталося те, що сталося. Це була остання наша з ним бесіда", - розповів глава держави.

Пізніше в Офісі президента заявили, що Зеленський, фактично, обмовився. Так, радник глави ОП Михайло Подоляк в коментарі ВВС зазначив, що розмова між лідерами країн відбулася вже після того, як "вагнерівці" були затримані в Білорусі.

Та й сам Зеленський наступного дня видав дещо іншу версію сказаного, мовляв, гадки не має про "злив" "якоїсь там" операції.

"Марення. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували "Комсомольську правду" (здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про який "злив" якоїсь там операції", - повідомив президент.

Разом з тим, слова Зеленського викликали великий резонанс у політичних колах. Так, екс-президент Петро Порошенко вважає, що Зеленський сам зізнався в держзраді.

"Ви фактично виступили з явкою з повинною. Сам подзвонив шістці Путіна Лукашенку і все розповів. В інтерв'ю ви багато говорили про державну зраду - і в цьому геніальному розслідуванні вийшли самі на себе", - так ]]>прокоментували]]> слова глави держави в прес-службі "Європейської Солідарності".

У партії "Голос" зазначили, що слова Зеленського розходяться з тим, про що раніше заявляла влада.

"Після нової заяви президента, створення ТСК і неупереджене розслідування у справі "вагнерівців" - критично необхідне", - вважають в "Голосі".

Чому Україна ще не в НАТО?

За словами Зеленського, стратегія екс-президента Порошенка була неправильною. Для того, щоб домогтися членства в НАТО необхідно внести зміни до Конституції.

"Ми і самі в деяких питаннях винні. Оскільки це питання безпеки. Ми 13 років використовуємо це як політичне питання. Зміни до Конституції - і ми вже в НАТО. Раніше ми тиснули неправильно. Багато країн зрозуміли, що Україну можна тримати на відстані", - вважає глава держави.

Випади в бік Порошенка

Зеленський заявив, що Порошенко, як і Медведчук, "робили гроші" на війні.

"Ми розуміємо, що Медведчук торгував з терористами, заробляв разом з п'ятим президентом або його людьми. Ми розуміємо, що українське вугілля з окупованих територій Україна купувала через Росію... Моя впевненість базується на фактах та інформації, яку я мав... І коли я кажу, що, ймовірно, з п'ятим президентом, то я не на порожньому місці це говорю... Всі ці страшні записи, і коли він (Порошенко) надав повноваження щодо переговорів Медведчуку, це говорить про те, що ніхто не був зацікавлений у завершенні війни. Люди робили гроші", - сказав глава держави.

Він також висловив упевненість, що Порошенко перейшов "криваві лінії", заробляючи на смерті військових.

"Стіна" на кордоні з окупованим Донбасом

Зеленський заявив, що план "Б" по Донбасу - це розрив будь-яких відносин з окупованими територіями. Рішення про розрив має прийматися за допомогою всеукраїнського референдуму.

"Я вважаю, що цей план може бути, але рішення про запуск цього плану повинен приймати народ України. Коли я говорив, що для нас дуже важливо вміти висловлювати свою думку та рішення. Якщо у нас не вийде будь-яких альтернативних домовленостей зі Сполученими Штатами, Росією і паралельно Нормандський формат - буде він працювати чи ні - якщо все це не вдасться, то за стіну голосуватиме народ України", - вважає президент.

Однак спікер Верховної Ради Дмитро Разумков на брифінгу 25 червня повідомив, що питання територіальної цілісності не можуть бути винесені на референдум.

"Там йшлося про відмежування, тому що згідно з прийнятим законом зміни територіальної цілісності або питання, які виносяться на референдум, пов'язані з територіальною цілісністю, неможливі. Ми просто фізично їх винести не зможемо. Історія про відділення - не працююча, я думаю, що український народ точно не підтримає будь-які питання, пов'язані з тим, що ми втратимо Крим або частину українського Донбасу", - прокоментував заяву президента Разумков.

Мінські угоди "мертві"?

Зеленський досить радикально висловився про дієвість Мінських угод. За його словами, вони були приречені на невдачу з самого початку, тому необхідним є пошук нового формату.

"Мінськ" народився ледве живим. Те, що було підписано в 2015 році, воно ледве живе. Питання в тому, що сьогодні Нормандія, спираючись на "Мінськ", або "Мінськ", спираючись на зустрічі в Нормандії, - це єдиний документ або єдина адженда. Її потрібно закривати, але відкривати нову. Я вважаю, зустріч з президентом Росії і зустріч моя з президентом США може надати іншу адженду вирішення цих питань", - сказав Зеленський.

Про що Зеленський має намір говорити з Байденом під час зустрічі?

Глава держави вважає, що в першу чергу в разі зустрічі з президентом США Джо Байденом варто обговорити проблему безпеки, а крім того - співпраці з МВФ.

"У нас кілька блоків, які ми повинні обговорити. Це безпека. І це не тільки ПДЧ. Це питання наших двосторонніх відносин, оборонного меморандуму між нашими країнами, питання Північного потоку, Донбасу, питання Криму і безпеки в Чорному та Азовському морях. Є економічні питання. Для нас важлива підтримка МВФ", - зазначив Зеленський.

Він також вважає, що під час зустрічі Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, американський лідер був на боці України.

"Упевнений, що Путін отримав інформацію, що завтра або післязавтра Україна навряд чи отримає НАТО або ПДЧ. Йому ніхто нічого не обіцяв. Упевнений, що і навпаки, він нічого не обіцяв ... Точно ніхто нікому не продавав Україну. Я впевнений. США знають моє різке ставлення до цього", - сказав Зеленський.

Що з реформами?

Український лідер розповів, що впроваджувати прогресивні реформи заважають опозиційні депутати, через що деякі закони не можуть бути прийняті без зволікань та поправок.

"Де-юре в парламенті відбувається багато нових законопроектів і є монобільшість. А де-факто у опозиційних депутатів є бюрократична можливість або, як каже наш спікер, є регламент і багато різних причин, щоб законопроєкт проходив тисячі правок", - зазначив Зеленський в інтерв'ю.

Разом з тим, він назвав головною своєю "зброєю" у прийнятті важливих рішень РНБО.

"Я пам'ятаю, ми зібралися командою, потрібно швидко діяти і які є варіанти. Варіант А - швидко змінювати законодавство. Варіант Б - зупинити це. Ми вибрали Б, а потім А... Якщо я повинен з усіма домовлятися, то мене це не влаштовує... РНБО - один з видів зброї, і я її застосовую", - стверджує президент.

Зеленський про роботу КСУ

Глава держави вважає, що глава КСУ Олександр Тупицький не був об'єктивний, що перешкоджало втіленню антикорупційної стратегії, а також ряду важливих реформ, які ініціював Зеленський.

"Я пояснював особисто пану Тупицькому, що я не можу впливати на суд... Я нічого не хотів, але через РНБО ввів рішення, щоб заблокувати руйнування антикорупційних реформ, реформу землі та мови... Він (Тупицький - ред.) не зрозумів мене і зробив те, що зробив. Тому що його суб'єктивували різними фінансовими важелями різні політичні та бізнес-групи, які досі супроводжують його життя і роботу", - уточнив президент.

На закінчення

В інтерв'ю Зеленський розповів про те, що хоче увійти в історію, зокрема, поставивши крапку у військовому конфлікті.

"Хочу закінчити війну. Хочу, щоб історія мене не стерла. Неприємно, що можу витратити час людей та сім'ї і не зробити те, що я хочу", - підсумував президент.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: