01.07.2021, 15:58

Верховна Рада посилила відповідальність за домашнє насильство

насилие

Верховна Рада посилила відповідальність за вчинення домашнього насильства - у другому читанні був прийнятий проєкт закону №3908-1.

Документ підтримали 336 народних депутатів, передає Час Пік.

Закон передбачає, що військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти під час проходження зборів, а також особи начальницького складу НАБУ, рядового та начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту, ДБР, поліцейські несуть відповідальність за вчинення домашнього насильства на загальних підставах.

Разом з тим, до зазначених осіб не може бути застосовано покарання у вигляді громадських або виправних робіт, в також адміністративний арешт.

"У разі притягнення таких осіб до відповідальності за вчинення домашнього насильства направлення на проходження програми для осіб, які вчинили домашнє насильство або насильство за ознакою статі, здійснюється на загальних підставах", - йдеться в документі.

Зазначається, що за домашнє насильство, насильство за ознакою статі правопорушник може бути залучений до громадських робіт (від 30 до 40 годин) або адміністративного арешту (до 10 діб). Крім того, порушення тягне штраф у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гривень).

За повторне порушення, вчинене протягом року, штраф збільшується - від 20 до 40 НМДГ (370-680 гривень). Також порушник може бути залучений до громадських робіт (від 40 до 60 годин) або взятий під адміністративний арешт (до 15 діб).

Читайте також: Аграрії, які багато років працюють на земельній ділянці, отримають переважне право її викупу, - Шмигаль

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк