22.08.2021, 16:14

"Північний потік-2": Меркель виступає за продовження транзиту газу через Україну після 2024 року

Марина Началова | Всі новини автора
меркель зеленский

Під час зустрічі у Києві президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили питання російського газопроводу "Північний потік-2".

Зеленський зазначив, що Україна розглядає цей проект виключно через призму безпеки, передає Час Пік.

"Вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля", - сказав президент.

Також Зеленський зазначив, що є амбітний план зеленої трансформації, до якого Україна запросила долучитися німецьку сторону.

У свою чергу Меркель заявила, що говорила з президентом Росії Володимиром Путіним про те, що транзит газу з РФ до Європи через Україну буде збережений. Меркель зазначила, що Німеччина хоче якомога швидше продовжити договір про транзит, дія якого триває до 2024 року.

"Ми будемо говорити про це і в Європі з компаніями, які з цим пов'язані. Ми матимемо свого спеціального уповноваженого з питань транзиту. Ми єдині з американцями в тому, що газ не можна використовувати як зброю, тому ми разом з американцями будемо вести ці перемовини", - сказала Меркель.

Лідери держав також говорили про врегулювання на Донбасі: Зеленський наголосив на необхідності саміту нормандської четвірки та закликав європейських партнерів зберігати тиск на РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк