04.10.2021, 16:59

У Білорусі до трьох років в'язниці засудили українця, який брав участь у протестах

Ольга Романец | Всі новини автора
Беларусь

Заводський суд Мінська засудив до трьох років ув'язнення 32-річного громадянина України Михайла Ференца за участь в акціях протесту. Йому інкримінують організацію і керівництво псування майна та участь у групових діях, що порушують громадський порядок.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури Білорусі, передає Час Пік.

"Прокуратура Заводського району м. Мінська підтримала в суді державне обвинувачення у кримінальній справі щодо 32-річного громадянина України ф. Йому поставлено в провину активну участь у групових діях, грубо порушують громадський порядок і пов'язаних з явною непокорою законним вимогам представників влади, що спричинили порушення роботи транспорту, підприємств і організацій, а також організація, керівництво і вчинення псування майна в громадських місцях", - йдеться в повідомленні.

Там додають, що це призвело до порушення роботи транспорту, підприємств та організацій. Також йому інкримінують організацію, керівництво і вчинення псування майна в громадських місцях.

"Як встановлено, Ф. у серпні-вересні 2020 року в ході несанкціонованих масових заходів у центральній частині Мінська спільно з іншими особами порушував громадський спокій і блокував рух транспорту", - додали в прокуратурі.

Білоруські правоохоронці зазначають, що він також нібито перешкоджав нормальній роботі підприємств і організацій і створив і адміністрував Telegram-чат, "в якому планувалося і обговорювалося нанесення протестної символіки і написів на різні елементи міського середовища".

МЗС України зазначає, що достовірних доказів провини Ференца в суді наведено не було. Михайло Ференець не визнає себе винним і через адвоката планує подавати апеляцію.

У Міністерстві назвали цю справу політично вмотивованою, а вирок несправедливим і протиправним.

"Бездоказове звинувачення і неправове засудження громадянина України є черговими проявами антиукраїнських дій Мінська. Справа Михайла Ференца - це черговий приклад білоруського "правосуддя", в результаті якого за гратами опинилися десятки і сотні місцевих журналістів і правозахисників, громадських активістів, програмістів, студентів і пересічних громадян Білорусі", - йдеться в повідомленні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк