17.12.2021, 20:22

У МЗС України відреагували на російський проєкт "гарантій безпеки" з боку НАТО

мид украины

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на оприлюднений Росією в п'ятницю, 17 грудня, проєкт "гарантій безпеки" з боку НАТО.

Речник МЗС України Олег Ніколенко в коментарі "РБК-Україна" зазначив, що головну загрозу для безпеки в Європі створює РФ, передає Час Пік.

"У Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на поширені МЗС Російської Федерації російські проєкти договору з США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки", - повідомив Ніколенко.

За його словами, цей документ безпосередньо зачіпає Україну. У зв'язку з цим, позиція МЗС України така: тільки українці і країни-члени НАТО можуть визначати подальший розвиток своїх відносин, в тому числі - в питанні вступу до Альянсу. Ніколенко підкреслив, що це підтверджують заяви НАТО від 16 грудня 2021 року.

"Відзначаємо загальновизнаний факт - головною проблемою безпеки євроатлантичного простору в даний час є збройна агресія РФ, а також нинішня російська ескалація вздовж кордону України і на її окупованих територіях", - додав представник МЗС.

Він зазначив, що найкраща гарантія безпеки для Росії - згортання ескалації та припинення розв'язаного Росією міжнародного конфлікту.

"У зв'язку з цим закликаємо Росію, в якості перших конструктивних кроків для досягнення цієї мети, невідкладно та беззастережно повернутися до конструктивного порядку денного і вже зараз почати виконання Мінських угод і домовленостей лідерів нормандського формату", - сказав Ніколенко.

Читайте також: Росія висунула вимоги до НАТО щодо "гарантій безпеки": йдеться і про Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк