30.09.2022, 20:56

Столтенберг зробив заяву щодо вступу України до НАТО та анексії територій

столтенберг

Сьогодні, 30 вересня, на тлі анексії РФ українських територій генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів терміновий брифінг.

Під час брифінгу Столтенберг зробив низку важливих заяв, передає Час Пік.

Про вступ України до НАТО

Столтенберг зазначив, що кожна демократична країна в Європі має право подати заявку на вступ до НАТО. Проте щодо України конкретної відповіді він не дав.

"Ми знову і знову говоримо, що НАТО залишається відкритим. Союзники НАТО цього року зустрічалися в Мадриді і там було зроблено чітку заяву, що ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати, до яких оборонних альянсів вступати. Звичайно, рішення про членство має прийматись усіма 30 членами. Зараз ми зосереджені на тому, щоб допомагати Україні захищатися від російського вторгнення. І це наша основна мета", - сказав генсек НАТО.

Про анексію РФ українських територій

"Ми закликаємо президента Путіна припинити війну. Він відповідає за те, що її розв'язав. Якщо Росія припинить воювати, то буде мир, але якщо Україна припинить воювати, то перестане існувати як незалежна держава", - зазначив генсек НАТО.

Про ядерний шантаж Путіна

За словами Столтенберга, незважаючи на підвищення ставок російським президентом, західні союзники продовжать військову підтримку України.

"Ми бачимо найсильнішу ескалацію з початку конфлікту - мобілізація в Росії в комбінації з безрозсудною ядерною риторикою та незаконною анексією частин України. Путін намагається переконати нас не підтримувати Україну, але йому це не вдасться. І меседж від НАТО - ми й надалі підтримуватимемо Україну", - наголосив Столтенберг.

Він додав, що "ядерну війну не може бути виграно, і будуть дуже суттєві наслідки для Росії, якщо вона застосує ядерну зброю. І про це було чітко сказано Росії".

Про диверсію на "Північних потоках"

Столтенберг зазначив, що НАТО підтримує розслідування інцидентів та зацікавлений у тому, щоб причетна до вибухів сторона була встановлена.

"НАТО та союзники присутні в Балтійському морі, у нас є морські та авіаційні потенціали. Це посилає сигнал про готовність захищати інфраструктуру союзників… Ми посилимо обмін інформацією і вже вивчаємо дані, які збирали останніми тижнями, і шукаємо, що можна знайти щодо цих атак на "Північні потоки", - відповів Столтенберг на запитання про те, чи готовий НАТО посилити військову присутність у Балтійському морі.

Читайте також: США продовжать допомагати Україні до відновлення контролю над захопленими РФ територіями, - Байден

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк