02.07.2024, 15:12

Україна та Угорщина готують договір про двосторонні відносини: лідери країн за результатами зустрічі

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вараорл

Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Орбан обговорили найбільш принципові питання сусідських відносин – це може стати основою для двостороннього договору між країнами. 

Відео з пресконференції за підсумками зустрічі опубліковано у ]]>Telegram-]]>каналі президента України, передає Час Пік.

"Сьогодні ми з паном прем’єр-міністром Віктором Орбаном обговорили найбільш принципові питання наших сусідських відносин — торгівлю, транскордонну співпрацю, інфраструктурні та енергетичні питання. Говорили і про гуманітарну сферу — про все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині", — перелічив президент України.

Орбан, заявив, що Угорщина дуже високо оцінює ініціативи президента Зеленського заради досягнення миру, але вони потребують багато часу.

"Саме через правила міжнародної дипломатії вони ускладнені і я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трошки інакше піти. Зробити перерву", – пояснив Орбан.

Він також додав, що має на увазі припинити вогонь і почати перемовини з Росією. Орбан вважає, що припинення вогню буде сприяти пришвидшенню темпу цих перемовин.

Лідери країн підкреслили, що зустріч стала важливим кроком для вирішення проблем, накопичених протягом тривалого часу, та домовились працювати над угодою.

"Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами, ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими сусідами Угорщини", - запевнив Орбан.

Він також наголосив, що Угорщина готова підтримати модернізацію української економіки, а також має намір допомагати Україні у період свого головування у раді ЄС.

Додатково Зеленський повідомив про домовленість відкрити в Угорщині першу школу для україномовних дітей, фінансування якої буде також за кошт Угорщини.

"Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, аби українці почували себе в Угорщині, як вдома", - сказав прем'єр-міністр Угорщини.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня прибув до Києва з офіційним візитом

Читайте також:

Як перемога Марін Ле Пен на виборах змінить ситуацію для України та Франції

Вибір покриття для підлоги

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк