21.05.2021, 14:28

Лисичанська ВЦА прийме у комунальну власність пам'ятники та братські могили заради їх збереження

Марина Началова | Всі новини автора
лисичанск

Два десятки братських могил та пам'ятників, розташованих на території міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля, стануть власністю міської громади. Наразі ці об'єкти визначені як безхазяйне майно, і якщо їхні власники не з'являться, вони будуть визнані об’єктами права комунальної власності.

Про це повідомляється на сайті Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації, передає Час Пік.

Як зазначають у ВЦА, питання збереження та охорони культурної спадщини міста завжди були у пріоритеті керівництва міста, всі пам’ятки мають шефські підприємства та організації, які здійснюють заходи з благоустрою, ремонту та упорядкуванню як самих пам’яток, так і території навколо них. Та з плином часу об’єкти культурної спадщини стали вимагати капітального ремонту, а деякі навіть реконструкції, адже встановлювались вони з 1946 та в подальші роки, і з моменту зведення жодного капітального ремонту на них не відбувалось. А утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення, відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», зобов'язаний власник (балансоутримувач).

Тож саме з метою збереження культурної спадщини, проведення капітального ремонту, попередження випадків скоєння вандалізму, Лисичанською міською ВЦА порушено питання про визначення 21-го пам’ятника, які розташовані у містах Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля, об’єктами права комунальної власності.

По закінченню цієї необхідної процедури у всіх об’єктів буде один власник (балансоутримувач) – Лисичанська міська громада.

Лисичанська ВЦА оприлюднила інформацію про виявлення безхазяйного майна (тобто такого, що не має власника або балансоутримувача). У списку - 16 братських могил та деякі пам'ятники, серед яких монумент "Танк", пам'ятник В. Сосюрі, пам'ятні знаки військовим, що загинули при звільненні Лисичанська у 2014 році.

"У разі наявності інформації щодо власників вищезазначених об’єктів, просимо в термін до 21.06.2021 надати відповідні правоустановчі документи до відділу культури Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації за адресою: вул. ім. М.Грушевського, м.Лисичанськ, Луганська область (каб. № 5), контактні телефони (06451) 4-68-33, 7-34-08", - йдеться у повідомленні відділу культури Лисичанської ВЦА.

Читайте ще:

У Лисичанську приберуть ноги Леніна з головної площі: голова ВЦА видав розпорядження

У Лисичанську обговорили розробку Генерального плану міста

У Лисичанську планують суттєво підвищити тариф на воду у 2022 році

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк