24.07.2021, 14:27

На Запоріжжі розкопали незвичайне поховання XV сторіччя

Марина Началова | Всі новини автора
раскопки

У Запорізькій області на Мамай-горі археологи розкопали поховання часів пізнього середньовіччя. Археологи стверджують, що поховання належить кочівникам, які прийшли у ці краї зі Сходу або Криму в першій половині 15 століття.

Подробиці повідомили на сторінці експедиції у Фейсбуці, передає Час Пік.

"Цього року в одному з поховань ми знайшли небіжчика з копитцем коня, що є дуже рідкісним явищем серед захоронень цього типу. Раніше в похованнях цього народу ми вже зустрічали рештки кісток овець, коней та корів, що свідчить про тип ведення господарства та підтверджує перехід від кочового до напівкочового способу життя", - повідомили археологи.

Зазначається, що кочівники, яким належить поховання, контролювали одну з двох найбільших переправ в Нижньому Подніпров'ї, а отже мали величезний політичний та економічний вплив на цю територію аж до кінця 15 століття. Ці люди належали до племен мусульманської віри і тому ховали своїх небіжчиків головою на захід і з поворотом тіла на південь.

Статистика поховань свідчить, що середня тривалість життя цих людей була 30-40 років, вони часто помирали в досить молодому віці.

В більшості випадків, їх поховання не мають жодного інвентарю, але іноді зустрічаються монети та прикраси, що мають безцінне значення для археологів, адже дозволяють дізнатись про економічні, політичні та культурні зв’язки цього народу з сусідами.

Як повідомляють археологи, на Мамай-Горі таких поховань досліджено вже більше 150, а з монетами та прикрасами - 24.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині археологи розкопали "український Стоунхендж": дивіться, які таємниці приховував древній курган.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк