28.06.2021, 21:39

Археологи розкопали "український Стоунхендж": які таємниці приховував древній курган

Марина Началова | Всі новини автора

Дніпровська археологічна експедиція днями завершила дослідження кургану в селі Новоолександрівка Дніпропетровської області.

Як повідомляв Час Пік, цієї весни при будівництві дороги було розкопано насип землі, який виявилася курганом. Під ним ховався кромлех - споруда, подібна британському Стоунхенджу. Вік знахідки оцінюється в більш ніж 5000 років, вона старша за єгипетські піраміди.

Минулого тижня начальник Дніпровської археологічної експедиції "Охоронної археологічної служби України" Інституту археології НАН Дмитро Тесленко повідомив, що польові дослідження кургану завершені. У ньому було виявлено 27 поховань, останнє з яких було досліджено днями. За словами Тесленка, саме над цим похованням була побудована монументальна культова споруда, яка складалася з 5 шарів грунту і кам'яного кільця.

Тесленко зазначив, що поховання належить до епохи міді, його вік - більше 5000 років. Інвентарю в похованні не було, але відповідно до похоронних традицій неоліту, поховання супроводжувалося "хлібцем" з охри.

За словами Тесленка, людина, похована в цьому похованні, була досить тендітної статури, з тонкими і довгими пальцями, була зафіксована травма пальців ноги. Найімовірніше, це був молодий, не надто високий чоловік. Археолог зазначив, що ця людина, очевидно, користувалася великою повагою в суспільстві, але з якої саме причини - сказати важко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк