05.12.2021, 20:09

У Криму окупанти два місяці тримали політв'язня у підвалі карцеру, - Денісова

Марина Началова | Всі новини автора

Український політв’язень Андрій Захтей два місяці провів у підвалі карцеру виправної колонії суворого режиму №1 м. Сімферополя в тимчасово окупованому Криму, за нібито порушення режиму.

Про це повідомила у Фейсбуці Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Час Пік.

За її словами, попри проблеми зі здоров'ям, українець був змушений перебувати у нестерпних умовах холоду й сирості. Денісова зазначила, що Захтей має хронічні захворювання, виразку шлунку, скаржиться на болі в спині через травму хребта, оніміння рук і ніг.

"Зазначені дії з боку адміністрації колонії суперечать гарантованим нормам ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та пункту 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими від 30.08.1955, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН", - заявила Денісова.

Вона звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити відповідних заходів з метою відновлення прав громадянина України Андрія Захтея – забезпечити належні умови тримання, надати необхідну медичну допомогу, а також з’ясувати правомірність поміщення його в карцер.

Денісова повідомила, що Захтей був затриманий на тимчасово окупованому півострові в серпні 2016 року. Через півтора року підконтрольний РФ так званий «Верховний суд Криму» засудив його до 6,5 років позбавлення волі за безпідставними звинуваченнями у «підготовці диверсії з використанням зброї».

Нагадаємо, у Білорусі висунули звинувачення дівчині опозиціонера Романа Протасевича: їй загрожує 6 років в'язниці.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: