05.01.2022, 10:44

Зима буде недовгою?: Львівські бабаки несподівано "передбачили" ранню весну

Фото УНИАН / Открытый источник

У Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі несподівано прокинулися бабаки Марічка та Мишко. Це перший зафіксований випадок за 13 років, коли сон львівських бабаків був настільки коротким.

Несподіваний вихід із зимової сплячки сурків Марічки і Мишка та короткий зимовий сон, за словами фахівців, означає, що зима-2022 в Україні буде недовгою, повідомляє Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Фахівці вважають, що Марічка та Мишко прокинулися через теплу погоду. У Львові 4 січня зафіксовано +8 градусів. За словами зоологів, короткочасний сон ніяк не відіб'ється на здоров'ї тварин й вони навіть можуть знову заснути, як тільки вдарять морози.

Бабаки Марічка та Мишко вже більше 5 років живуть у Львівському еколого-натуралістичному центрі. Зазвичай бабаки прокидаються або їх будять у середині лютого, на Стрітення. Тоді з їх поведінки фахівці визначають, якою буде весна.

Згідно з народним повір'ям, якщо гризун прокинеться і не побачить своєї тіні, весна прийде рано. А якщо навпаки, то слід готуватися ще до півтора місяців морозів.

"Вперше вони прокидаються так нахабно посеред сплячки. Судячи з їхньої поведінки, і того, що ми знаємо від колег з Карпатського заповідника, де є притулок для ведмедів, а ведмеді взагалі не лягали і не заснули. Тобто це говорить про те, що зима буде короткою", – сказав керівник Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк