07.04.2022, 19:01

У Луганській та Донецькій областях противник намагається утворити ударні групи, - Міноборони

обстрел

РФ заявила про закінчення "першого етапу" війни проти України. Ворог зазнав великих втрат і фактично втратив боєздатність у Київській та Чернігівській областях, що змусило його до перегрупування.

Про це розповів речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник ]]>у коментарі "РБК-Україна"]]>, передає Час Пік.

"Що ми бачимо зараз? Справді, з Київської та Чернігівської областей окупаційні війська були відведені. Але тут варто зазначити, що в основному це підрозділи російської армії, які внаслідок оборонних та контрнаступних дій Збройних Сил України зазнали суттєвих втрат у живій силі та техніці та фактично втратили боєздатність. Власне, саме це ми і вважаємо одним із визначальних факторів, які спонукали Росію до такого рішення", - повідомив Мотузяник.

За інформацією української розвідки, ворог намагається доукомплектувати свої підрозділи, виведені на територію Білорусі. Надалі росіяни мають намір сконцентруватися на Сході України та спробувати встановити контроль над територіями Луганської та Донецької областей. Крім того, ворог не цурається наступу на Півдні країни.

"Це зовсім не означає, що російська армія прямо зараз намагатиметься захопити, скажімо, Харків. Незважаючи на те, що місто постійно зазнає артилерійського та ракетного обстрілу, воно добре зміцнене і обороняється, а українські захисники відігнали окупантів далеко за його околиці. Принаймні зараз його сил і засобів явно не достатньо для того, аби приступом взяти мільйонне місто. Однак така загроза ніколи до кінця і не спадала, тому слід бути готовим до того, що рано чи пізно противник може повернутися до ідеї наступальних дій, у тому числі на Слобожанщині", - зазначив речник Міноборони.

За його словами, з 24 лютого російське вторгнення зазнавало різних фаз: спочатку активний наступ, потім оперативна пауза. Однак у зоні ООС напруга не спадала. Штурмові та наступальні дії на Луганському та Донецькому напрямках не припинялися, а затишшя не було. Бої тут продовжуються і зараз.

"Ми прогнозуємо, що в Донецькій та Луганській областях активні бойові дії продовжаться. Наразі противник намагається утворити там ударні угруповання, для цього перекидає додаткові сили. Також це робиться за рахунок прихованої мобілізації, яку вони проводять як на тимчасово окупованих територіях, так і в самій Росії. Відомі факти, коли на території ОРДЛО окупанти ловили і заганяли у свої так звані "комендатури" чоловіче населення, намагаючись таким чином заповнити втрати в підрозділах. Варто розуміти, що за усіма правилами бойовий дій під час наступу атакуюча сторона має утворити угруповання, що переважатиме сили оборонців щонайменше втричі. А краще - в 4 і 5 разів", - сказав Мотузяник.

Він наголосив, що наступальна операція РФ провалилася через недооцінку ситуації. І керівництву Кремля зараз потрібні хоч якісь "перемагати", щоб мати змогу виправдатися перед російським суспільством та пояснити сенс "спеціальної військової операції". Адже відомості про втрати у лавах російської армії так чи інакше просочуються в публічну площину РФ, незважаючи на закритість інформаційного простору.

Читайте також: Сенат США підтримав закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні: як це працюватиме

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк