06.10.2022, 12:33

Українські сили зміцнили позиції на північному заході Луганської області – ISW

война в Украине / Фото: Генштаб ВСУ

Контрнаступ українських сил, що розпочався на Харківщині, активно просувається в Луганську область. Однак успішна операція ЗСУ ще не досягла свого піку.

5 жовтня українські сили розпочали звільнення населених пунктів Луганської області. Місцевість регіону підходить для ведення маневрених та швидких атак, що застосовуються ЗСУ. Про це у звіті за 5 жовтня ]]>повідомляє ]]>американський Інститут вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

На думку аналітиків ISW, завдяки контрнаступу української армії не тільки на сході, а й на півдні України, російське командування має обирати, який напрямок важливіший для захисту. І це зі свого боку підвищує шанси на успіх України на обох напрямках.

"Рельєф на заході Луганська підходить для швидких маневрених бойових дій, які українські сили ефективно застосовували у східній частині Харківської області на початку вересня. І немає жодних вказівок на те, що російські військові суттєво зміцнили захід Луганської області. Північні та південні контрнаступи України, що продовжуються, ймовірно, змушують Кремль приділяти першочергову увагу обороні одного напряму операцій за рахунок другого, що потенційно збільшує ймовірність успіху України на обох напрямках...

Російські джерела продовжували із занепокоєнням обговорювати українські атаки вздовж траси R66 (Сватово-Кремінна)... Російські сили, ймовірно, зосереджені на обороні лінії фронту Сватово-Кремінна, бо вони все більше стурбовані тим, що проникнення України на цю лінію дозволить українським силам загрожувати Старобільську, ключовому російському логістичному вузлу приблизно за 50 км на схід від Сватового, через який проходять багато наземних ліній зв'язку (GLOC), необхідних для російських операцій у Луганській області. Доступ до R66, ймовірно, також дозволить українським військам просунутися на південь від Сватового до Кремінної, Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська", - йдеться у звіті ISW.

Тим часом Путін готує основу для звільнення Шойгу і хоче перекласти на нього провину за поразку у війні.

Українська армія щодня звільняє захоплені росіянами населені пункти та просувається вперед на Луганщині. Окупанти та місцеві "ждуни" біжать, не чекаючи приходу ЗСУ.

На думку військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, на Луганському плацдармі у росіян все дуже погано.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк