30.04.2023, 13:14

Як зателефонувати рідним в Лисичанськ: де ловить зв'язок — карта

буржуйка квартира лисичанськ

Вже третій місяць в Лисичанську та сусідніх містах та районах окупаційна влада вимкнула мобільний зв’язок. А за відсутність мобільного інтернету загалом в так званій “ЛНР”, почути своїх рідних, які залишилися на окупованій території, дуже складно. Як можна зателефонувати на захоплену територію Луганщини, розбиралася редакція сайту Час пік.  

Де ловить в Лисичанську мобільний зв’язок

В окупованому росіянами Лисичанську люди дуже важко пережили цю зиму. Багато районів в морози були без газу та електроенергії. Води та централізованого опалення в місті взимку не було зовсім. З усіх благ цивілізації лисичани могли користуватися мобільним зв’язком, але в середині лютого загарбники вимкнули і його.

Спочатку людям говорили, що сталася аварія і за пару тижнів зв’язок відновлять, але згодом повідомили, що вимкнули його навмисно, щоб місцеві не повідомляли місця розташування та переміщення військових та техніки.

Ось вже понад два місяці зателефонувати в Лисичанськ та почути рідні голоси майже не можливо. Людей відрізали від цивілізованого світу.

Виїхати у Первомайськ чи Новоайдар

Місцеві стали шукати варіанти поновлення зв’язку з вільною територією України та близькими, які евакуювалися з Лисичанська за кордон.

Деякі мешканці міста стали виїжджати в регіони “ЛНР”, які знаходяться трохи далі від лінії фронту і де “ловить” зв’язок. Як у шпигунському фільмі повідомляли день та час, коли вони будуть в зоні прийому, щоб родичі могли зателефонувати. Стале мобільне покриття, найближче від Лисичанська, є у Первомайську та Новоайдарі. Там можна домовитися з місцевими й про тимчасове підключення до мережі Wi-Fi кабельного інтернету.

Але абоненти, які не перейшли на російські номери +7959, а використовують український код +38072 в цих регіонах знаходяться в роумінгу. Телефонувати їм можна тільки використовуючи російський телефонний код. Це значно дорожче чим було телефонувати раніше.

Так у популярному застосунку Yolla, який використовують багато користувачів для зв’язку з тимчасово окупованими територіями України

  • вартість хвилини розмови з російськими абонентами коштує $0,26 (приблизно 9,60 грн).
  • вартість розмови з телефоном з українським кодом — $0,14 (5,17 грн), що майже вдвічі дешевше.

йолла вартість розмови

Місця, де є зв'язок в Лисичанську

А якщо немає транспорту, щоб виїхати за місто? А ще такий зв’язок дуже б’є по кишені. Лисичани змогли розв’язати й це питання. На території міста вони знайшли декілька точок куди добиває мобільний зв’язок. Сама популярна з них — це дах дев’ятиповерхівки на вулиці Сковороди, яку окупанти перейменували на вулицю Калініна. Цей будинок аборигени називають “Малахіт”, по назві ювелірної крамниці, яка колись знаходилася тут.

карта мобільного зв'язку лисичанська

Також є місця, де ловить “МКС” (колишній “Лугаком”) на схилах міста в бік річки Сіверський Донець

  • район “Оленя” на вулиці Соборна (Революційна),
  • вулиця Клари Цеткін,
  • вулиця Юнацька (Гайдара). 

Послуга  “підвезу до мобільного зв’язку”

Деякі лисичани стали надавати послугу “підвезу до мобільного зв’язку”. Тобто за певні кошти возять маломобільних мешканців міста на точку де ловить мобільний зв'язок, щоб люди могли переговорити з рідними та друзями.

В деяких адміністративних будівлях в Лисичанську є дротовий інтернет і особи наближені до цих установ мають “вікно у світ”.  

В місцевих чатах почали з’являтися оголошення, про передачу повідомлень лисичанам, які з тієї чи іншої причини вимушені були залишитися вдома. 

Коли увімкнуть мобільний зв’язок в Лисичанську

Єдиний мобільний оператор “МКС”, який працює на тимчасово окупованій території Луганської області повідомив, що запускає нові тарифні плани, в яких передбачається доступ до мобільного інтернету. Наразі доступ до всесвітньої мережі зі смартфона працює в тестовому режимі в деяких районах Луганщини. 

В прифронтових регіонах області й Лисичанську зокрема мобільний зв’язок вмикати навіть і не планують. Нещодавно окупаційна влада т. зв. “ЛНР” відкрила попередній запис на подачу заяв у травні-червні на перерахунок пенсій. Згідно з повідомленням, це не можуть зробити мешканці регіонів, які знаходяться біля лінії фронту з причини відсутності зв’язку. В цей перелік потрапив й Лисичанськ.

оголошення про перерахунок пенсій на Луганщині

Тож загарбники ще два місяці не планують поновлення мобільного зв’язку та інтернету в Лисичанську, тому й жодний відновлювальних робіт в цьому напрямку в місті не проводять. 

Варто сподіватися, що незабаром в Лисичанськ повернеться покриття українських мобільних операторів. Але це можливо тільки після звільнення “колиски Донбасу” від російських загарбників.

Читайте також: Відомі лисичани, що пішли працювати на ворога та поповнювати російський бюджет

Як заряджати телефони з сонячної панелі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: