27.05.2023, 08:28

Штурм закінчено. Бахмут знаходиться під контролем росіян - Луценко

Бахмут, война

Бахмут повністю перебуває під контролем російських окупантів. Лінія фронту проходить вже за кілька кілометрів від міста.

Штурм закінчено. Бахмут знаходиться у ворожих руках. Про це в ефірі "5 каналу" заявив екс-генпрокурор Юрій Луценко, який воює у лавах ЗСУ, передає Час Пік.

За словами Луценка, подальша оборона міста не мала сенсу для України.

"Бахмут на сьогодні як місто не існує. Перебування наших підрозділів в окремих кварталах Бахмута, як це було ще місяць тому, диктувалося необхідністю підготувати другу лінію оборони. Наразі такої необхідності немає... Тепер фронт проходить за кілька кілометрів від Бахмута, фронт надійно зміцнений", – сказав Луценко.

Нагадаємо, росіяни заявили про взяття Бахмута 20 травня. Президент РФ Володимир Путін 21 травня привітав групу "Вагнера" та російських військових із взяттям міста. У РФ захоплення Бахмута підносять як історичну перемогу, порівнюючи із взяттям Берліна.

На думку військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, росіяни опинилися у "пастці".

"Не складно побачити по карті, як надалі може розвиватися ситуація і саме тому пригожин поспішив оголосити про "захоплення" Бахмута, щоб якомога раніше втекти з міста. Але тут є нюанс. І цей нюанс полягає в тому, що вихід "вагнерів" з Бахмуту це мінус 4 тис голів як мінімум...

Є підозра, що ніхто "вагнерів" із міста вже не випустить і вони будуть там як мішені у тирі. Поки штурмові групи СОУ продовжуватимуть тиснути на флангах, артилерія влаштує планомірний і високоточний відстріл "вагнерят" у самому місті в режимі нон-стоп.

Але найцікавіше те, що після оголошення про захоплення Бахмута, окупанти через якийсь час змушені будуть тікати з міста. Покласти десятки тисяч заради того, щоб повісити пару ганчірок на кількох руїнах, а потім переможно і гордо втекти? Так і буде. Скоро", - ]]>написав ]]>Коваленко в Telegram.

Як зазначили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), успішні контратаки ЗСУ біля Бахмута не дозволяють російським військам деблокувати підрозділи ПВК "Вагнер" у місті.

У новому ]]>звіті ]]>від 26 травня йдеться, що ЗСУ провели успішні контратаки в районі Оріхово-Василівки (11 кілометрів від Бахмута) та Кліщіївки (7 кілометрів від Бахмута), а російські війська вели безуспішні наступальні операції в районі Бахмута та у напрямку Предтечине.

Експерти ISW зазначають, що поки немає жодних підтверджень тому, що Міноборони РФ передислокує регулярні війська на зміну найманцям ПВК "Вагнер". Проте, є свідчення того, що на зміну "вагнерівцям" приходять солдати так званої 123-ї бригади "ДНР", які раніше дислокувалися під Сіверськом.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомляла, що на околицях Бахмута на зміну підрозділам "Вагнера" прийшли регулярні російські підрозділи. Ймовірно, йдеться про райони на флангах довкола міста.

Аналітики ISW переконані, що зниження темпів російських наступальних операцій в районі Бахмута надалі дадуть українським силам ініціативу для початку нової фази операцій навколо міста, якщо вони цього захочуть.

"Ціле місто зникло. Просто вдумайтеся в це. Йому було майже 500 років! І ось приїхали якісь російські карні злочинці, зброд, випущені з в'язниць виродженці, й перетворили його на купу цегли.

П'ятсот років історії знищено росіянами. До цього часу важко усвідомити", - написав у Telegram український журналіст Денис Казанський.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: "Такого міста більше немає": знищений Бахмут з висоти пташиного польоту - кадри NYT

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк