07.08.2023, 17:52

Додому - не після звільнення?: Чому Лисичанськ довго залишатиметься непридатним для життя

мина

Тимчасово окупований Лисичанськ Луганської області після звільнення ще довгий час залишатиметься небезпечним місцем через міни та велику кількість снарядів, які мешканці напевно знаходитимуть не лише на околицях, а й на вулицях, серед житлових будинків.

Час Пік зібрав інформацію про те, наскільки безпекова ситуація дозволить відновити повноцінне життя в Лисичанську, а також про ризики, з якими можуть зіткнутися лисичани, які готові повернутися додому відразу після деокупації.

Міни на вулицях: що відомо про ситуацію в Лисичанську

Навесні 2022 року екс-очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай ]]>повідомляв]]> про те, що росіяни мінували трасу, якою проходив евакуаційний маршрут з Лисичанська, з безпілотників. Тоді ж міни виявляли й у центрі міста. Інформацію підтвердили поліцейські, оприлюднивши фото з центральної частини міста (проспект Перемоги). За даними поліції, центральні вулиці міста замінували ворожі ДРГ.

мина

Один з волонтерів, який здійснював поїздки до Лисичанська, також оприлюднив докази наявності мін ПФМ-1 "Пелюсток" у районі ГТВ. Міни були розкидані серед житлових багатоповерхівок.

мина 1

мина 2

Місцеві мешканці описували перебування у місті з настороженістю: ходити вулицями, не дивлячись під ноги, небезпечно.

"Багато де по вулицях міни. Ходити небезпечно, дивитися тільки під ноги!", - так характеризували ситуацію в мережі рік тому.

Як довго Лисичанськ може залишатись небезпечним для життя?

Точних прогнозів про те, скільки може зайняти повне розмінування Лисичанська та околиць, ніхто не дає. Враховуючи інтенсивність боїв як у межах міста, так і на околицях знаходиться величезна кількість замінованих ділянок та боєприпасів, які можуть здетонувати в будь-який момент. А це означає, що похід сім'єю на природу чи відпочинок на березі Сіверського Донця - ризик для життя. У 2014 році, після звільнення міста, заборона на відвідування природних локацій діяла протягом довгих місяців. Але ситуацію порівнювати не можна, адже невідомо, як саме проходитиме деокупація зараз та на які кроки можуть піти загарбники.

Наразі немає жодних свідчень про те, що росіяни проводили у місті чи на його околицях серйозне розмінування. Як мінімум, ситуація, описана лисичанами рік тому, зберігається, і не виключено, що вона може погіршитися. Не викликає сумнівів одне - після звільнення Лисичанськ не буде безпечним місцем. Можливо навіть на роки. Наприклад, для розмінування всієї території України, як вважають західні експерти, знадобиться понад 750 років, і варто розуміти, що якийсь відсоток (нехай і маленький) у цьому проміжку займає саме розмінування Лисичанська.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Названо 5 авто, які не можна купувати в 2023 році, і на те є вагомі причини

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк