05.03.2024, 19:16

Чи можна вижити? Скільки коштують продукти у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

хлеб и вода

Гуманітарна катастрофа, яка охопила міста окупованого трикутника, ніяк не вирішується відкриттям одиничних магазинів. Для місцевого населення, яке позбавлене можливості працювати та повноцінно отримувати пенсії, ціни незрівнянно високі. Втім, і якість продуктів харчування викликає багато питань.

Скільки коштують продукти харчування в окупованих Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному та з "якого тіста" вони зроблені - проаналізував Час Пік.

Скільки коштує купити поїсти у Рубіжному?

Станом на кінець лютого 2024 року ціни на продукти харчування в окупованому місті були такими:

  • макарони (з позначкою "соціальна продукція") - 50 р.,
  • яйця - 100 р.,
  • гречка - 45 р.,
  • молоко (з позначкою "соціальна продукція") - 73 р. за пак,
  • цукор (з позначкою "соціальна продукція") - 70 р.,
  • масло вершкове - 215-235 р.,
  • борошно (2 кг) - 175 р.,
  • рис - 145 р.

Для порівняння, яйця в українському супермаркеті АТБ коштують не набагато дешевше - приблизно від 50 грн, цукор - від 28 грн, гречка - від 25 гривень. Ціни на деякі продукти відрізняються не сильно, але рівень життя - суттєво. Та й можливостей у тих, хто залишився у Рубіжному, значно менше. Місцеві жителі, які намагаються влаштуватися в "будівельні бригади", відчувають на собі "переваги" нового життя: з невідомих причин, рубіжанам платять принаймні вдвічі менше, ніж росіянам. І річ зовсім не в професіоналізмі. Продукти є, але купувати їх можуть собі дозволити або гастролери-мародери, або російські військові, які і є головним "джерелом" ціноутворення в окупованих містах.

Ціни в Сєвєродонецьку

Із самого початку так повелося, що у Сєвєродонецьку ціни, як стверджують очевидці, "вищі за московські". У ЛОВА зазначали, що у місті продукти харчування коштують удвічі дорожче, ніж в інших населених пунктах регіону. Багатьом важко дозволити собі купити навіть щось повсякденне. Наприклад, ціна на м'ясні вироби доходила до 700 р. за кг, на ковбасні - не менше 300 р. за кг. На території, підконтрольній уряду України, м'ясна продукція дешевша. Так, кілограм філе бройлера коштує трохи більше 160 грн за кг. Порадувати себе цукерками в окупації зможуть ті, хто готовий віддати 500 р. за кг. Це при пенсіях у 10 тисяч рублів.

Навіть у літню пору молода картопля коштувала 90 і 65 рублів за кг залежно від якості, помідори - 180-200 р., огірки - 85 р., солодкий перець - 200 р. за кг. "Делікатеси" обійдуться ще дорожче:

  • йогурт - близько 70 р.,
  • сир - близько 130 р.,
  • сметана - 95 р.,
  • насіння соняшнику - близько 100 р.

У ресторані "Шале", який тепер працює "на потреби" окупантів можна купити шаурму за 120 р., чебуреки за 60 р., бургер за 100 р. Чи багато відвідувачів закладу - невідомо. А от у супермаркетах, як свідчать фото з мережі, незважаючи на наявність асортименту, покупців немає.

Що відомо про ціни на продукти в Лисичанську

Нещодавно в мережі показали кадри з магазину в Лисичанську, які дозволяють хоч трохи ознайомитися з місцевою "торговельною" обстановкою. Зокрема, цінники такі:

  • картопля - 30 р. за кг,
  • помідори - 120 р.,
  • солодкий перець - 145 р.,
  • капуста - 30 р.,
  • огірок - 195 р.,
  • банан (сумнівної якості) - 85 р. за кг.

Ще раніше в мережі показували, що ціни на ковбасні вироби сягали понад 700 р. за кг, хліб коштував 30-46 р.

Незважаючи на те, що, наприклад, українська ціна на картоплю зараз сягає 30 грн, для мешканців Лисичанська картопля за 30 рублів менш доступна. Багато лисичан в окупації досі мають труднощі з отриманням пенсій і позбавлені можливості працювати і заробляти, адже місто зруйноване, інфраструктура зруйнована, робочих місць немає. Люди неодноразово скаржилися на "ціновий бардак" і неможливість повноцінно закуповуватися в магазинах. Проте скарги ні до чого позитивного не призводять.

Якість продуктів - "на висоті"

У супермаркеті Сєвєродонецька прострочені продукти - не рідкість. Користувачі мережі припускають, що це своєрідна тактика - звозити до окупованих міст все, що не доїдається та не випивається в РФ. Те, що потрібно викидати, виявляється на полицях місцевих магазинів. Зокрема, ковбаса з "унікальним" складом - із води та харчових добавок.

Луганщина стала ринком збуту не лише всього "неїстівного" для росіян, але також для товарів з Ірану. Тепер "Кока-Кола" у магазинах іранська. Втім, і те, що створюється на місці, викликає запитання. Нещодавно в регіональних пабліках показали фото ролів з невідомого закладу харчування Рубіжного, які своїм зовнішнім виглядом нагадали користувачам мережі вигляд незаконного "мера" міста Хортіва. Явно не місцеві пенсіонери шикують у закладах громадського харчування.

Якісні продукти стали для мешканців "трикутника" рідкістю. Тільки ті, хто має можливості та кошти виїжджати за межі міст, можуть себе побалувати. А от для місцевих пенсіонерів навіть "гуманітарка" з гнилим хлібом.

Читайте також: Друга весна "звільнення", або "Райське" життя в Лисичанську зараз

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк