16.07.2024, 22:13

Виплати дадуть усім чи у всіх заберуть? Якої грошової допомоги чекати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

выплаты переселенцам

З березня 2024 року більшість внутрішніх переселенців залишилася без виплат. На сьогодні єдиної стратегії щодо подальших перспектив допомоги ВПО не озвучується. Іноді висловлювання чиновників навіть суперечать одне одному. З одного боку, є розуміння того, що відсутність допомоги може спровокувати відтік ВПО в окупацію чи інші країни, з іншого, необхідно шукати кошти для продовження виплат.

Чи можна ВПО сподіватися на допомогу від держави надалі і що кажуть в уряді - розповість Час Пік.

Виплати – всім? Нова ініціатива

Віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук ]]>заявила]]>,

що звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією розширити перелік категорій ВПО, які мали б право виплати. Вона вважає, що надання виплат – це важливо, і у бюджеті на сьогодні є кошти, які дозволять надавати допомогу на оплату житла.

"Я проти ідеї, щоб іншим способом надавати ВПО ці кошти, думаю, люди спроможні самі вирішувати, куди витратити гроші від держави, виходячи з власних потреб. 57 млрд гривень, закладених у бюджеті на цей рік (на 2024 рік - ред.) на допомогу ВПО повинні отримати переселенці. Це дуже важливо", - сказала Верещук на одному з недавніх форумів.

Яке рішення може ухвалити уряд - невідомо. Поки що відкритої реакції від Шмигаля чи представників Кабінету міністрів не було.

А що потім?

По словам главы ТСК Павла Фролова, благодаря партнерам в 2024 году действительно есть, чем обеспечить выплаты переселенцам. Как минимум, тем категориям, которые смогли их продлить. 

Вместе с тем, в 2025 году могут возникнуть проблемы в виде дефицита средств в бюджете: на следующий год нужно 40 млрд долларов. И эти средства еще нужно где-то взять. Фролов считает, что еще большее сокращение помощи может привести к тому, что у ВПЛ будет всего два варианта: либо ехать в ЕС, либо возвращаться домой в оккупацию. 

"Мы все усилия прилагаем, чтобы убедить парламентариев, что нельзя допустить сокращения поддержки ВПЛ", - ]]>висловився]]> чиновник в ефірі телеканалу.

Чи влаштовує сьогоднішня ситуація самих ВПО?

Березневе "урізання" допомоги обговорювалося багато і бурхливо. Зокрема, ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного зазначають, що скасування виплат для більшості категорій дуже відчутне. Багато хто навіть не розраховує на покупку власного житла, тому без підтримки справляється з додатковими витратами на оренду житла насилу. Крім того, продовження виплат навіть для тих категорій, які мають право на кошти, виявилося справжнім випробуванням: хтось так і не зміг отримати допомогу через відмову, хоча пройшов дев'ять бюрократичних "кіл пекла".

У деяких людей взагалі виникла необхідність повертати кошти через неправильне нарахування. Приміром, купівля дорогої речі чи валюти на суму 100 тис. грн – це вже привід для скасування виплат. Якщо навіть людина багато років збирала цю суму. Коли спливає, що людина має кошти, а вона отримувала виплати – виплати доводиться повертати аж до судових розглядів. І така ситуація насторожує ВПО.

Субсидія для переселенців: альтернатива чи ні?

З червня, згідно з постановою Кабміну, було запущено пілотний проєкт надання для ВПО окремого виду допомоги – житлової субсидії. Передбачається, що переселенці зможуть платити лише 30% вартості оренди житла, що буде вираховуватися індивідуально і залежно від населеного пункту.

Чіткої інструкції, як оформити таку субсидію, поки немає, як немає й інформації про те, щоб хтось її отримував, адже проєкт ще на стадії розробки. З одного боку, це справді полегшить життя ВПО в умовах відсутності власного житла. Але з іншого, – не всі ВПО саме орендують житло, хоча це зовсім не означає, що з фінансовим добробутом у них все гаразд.

Як зробити так, щоб ВПО не поверталися додому і не виїжджали до третіх країн у пошуках чогось кращого – серйозне завдання для уряду. Але попри позитивні ініціативи, єдиний план не розроблено і питання "що робити з ВПО?" – все ще актуальний.

Читайте також: Безкоштовне повернення додому та допомога з вивезенням речей: про які права мають знати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк