22.07.2024, 15:36

Відмова від уцілілого житла в окупації чи відмова від компенсації? Перед яким вибором можуть поставити переселенців і на що готові погодитися ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

жилье для переселенцев

Тисячі мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших населених пунктів окупованої території Луганської області змушені були залишити своє житло. І на третьому році війни для більшості переселенців питання про те, де жити, залишається дуже гострим. Забезпечити всіх ВПО житлом, яке було б еквівалентним втраченому, можливості немає. Ініціативи уряду щодо надання житла або грантів для іпотеки існують, але поки що не досягають масштабів, які можуть охопити всіх нужденних.

Одна з останніх ініціатив щодо покращення житлових умов ВПО передбачає відмову від житла в окупації на замін отриманню компенсації. Що це за проєкт  та чи справді він може влаштувати переселенців із міст "трикутника" - з'ясував Час Пік.

Квартира в окупації vs отримання компенсації

4 липня у першому читанні було ухвалено законопроєкт №11161, який зокрема пропонує для переселенців альтернативу. Якщо документ буде прийнято, ВПО доведеться обрати: або своя квартира, до якої можна буде повернутись після деокупації, або компенсація. У разі, якщо вибір впаде на другий варіант, житло на окупованих територіях прирівнюватиметься до зруйнованого, а власник зможе розраховувати на компенсацію. Навіть якщо житло вціліло, воно в такому разі буде передано у власність державі і власник втратить право власності.

Коли може бути прийнятий документ та чи взагалі буде прийнятий - невідомо. Проте Луганська ОВА вже офіційно відкрила збір інформації про житло, що вціліло, власники якого готові передати його у власність держави, отримавши натомість компенсацію. Оскільки опитування ще в процесі і оперувати офіційними даними немає можливості, Час Пік провів своє опитування про готовність лисичан, сєвєродончан та рубіжан зробити вибір між збереженням житла в окупації та можливістю отримати компенсацію.

Чи готові ВПО з "трикутника" відмовитися від своїх квартир та будинків?

Проведене у Facebook опитування користувачів мережі з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного свідчить про те, що більша частина городян все ж таки готова зробити вибір на користь компенсації, щоб не залишитися взагалі ні з чим. Серед учасників опитування 59% обрали саме цей варіант.

24% учасників опитування налаштовані песимістично - вони не бачать сенсу в ініціативі, оскільки вважають, що суми компенсації не вистачить на придбання нового житла. 14% учасників опитування принципово не готові відмовлятись від свого житла. Лише 1% стверджує, що житлове питання вже вирішено.

опрос1

Чи планують ВПО з "трикутника" повернутися у свої квартири в майбутньому?

Це опитування показало, що майже половина учасників все ж таки збирається повернутися додому після завершення бойових дій. 16% уточнюють, що повернуться лише у тому випадку, якщо міста буде звільнено. 12% учасників опитування не збираються повертатися додому за будь-яких обставин, стільки ж повідомляють, що їхнє житло знищено. Песимістичний настрій поділяють 9% учасників опитування - вони вважають, що можливості повернутись додому вже не буде ніколи.

опрос2

Два опитування виявили дещо суперечливі думки. З одного боку, люди переживають за вирішення квартирного питання і готові віддати перевагу варіанту, який буде більш реальним, але з іншого, - більшість опитаних все ж таки висловлює бажання повернутися додому, у свої квартири та будинки.

Варто зазначити, що законопроєкт №11161 не розкриває механізму розрахунку суми компенсації. Тому ніхто не знає, чи справді відмова від житла в окупації дозволити придбати нове житло в якомусь іншому регіоні України. І, можливо, для того щоб робити вибір, інформації недостатньо. Однак, виходячи з опитувань, можна дійти невтішного висновку, що багато людей після деокупації додому не повернуться. Що буде з містами надалі та з якими новими викликами зіткнеться регіон - залишається лише здогадуватись.

Читайте також: Безкоштовне повернення додому та допомога з вивезенням речей: про які права мають знати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк