28.08.2024, 12:54

Холоди - "в теплі"? Скільки коштує у Лисичанську купити вугілля та чи можна його отримати безкоштовно

уголь

Літо добігає кінця - починається осінь. А разом з настанням осені для мешканців окупованого Лисичанська стає актуальним питання про те, як обігрівати своє житло. Вже третій опалювальний сезон у місті не відбудеться - ні газопостачання, ні водопостачання не відновлено. Центральне опалення у багатоповерхових будинках не працює. Світло у місті є не скрізь, тому й електрикою опалювати будинки та квартири теж проблематично. Тим більше, що платити за квитанціями потім доведеться повною мірою й багато. Один із способів зігрітися - вугілля. Але для жителів шахтного регіону в окупації це перетворилося на випробування.

За скільки можна купити вугілля у Лисичанську, хто може отримати "компенсацію" та чи справді її вистачить на те, щоб обігріватися вугіллям - розповість Час Пік.

Скільки коштує вугілля у Лисичанську

У мережі ближче до осені почали з'являтись оголошення про продаж вугілля в Лисичанську. Є попит - є й пропозиції. Звісно, ​​ціни ніхто не вказує. Але Час Пік вдалося дізнатися, що мішок більш-менш нормального якості вугілля в Лисичанську коштуватиме 700 рублів. Вистачає його під час морозів приблизно на 5-7 днів. Також окремо оплачується доставка вугілля. Звідки поставляється вугілля - невідомо.

Хто та як може отримати гроші на купівлю вугілля?

Формально найбільш вразливі категорії мешканців Лисичанська можуть отримати "компенсацію" на купівлю вугілля. Для того, щоб домогтися виплат, необхідно написати заяву до місцевого "радбезу" про те, що людина є малозабезпеченою (наприклад, отримує мінімальну пенсію). Крім того, людина має принести довідки про те, що не користується газом та про склад сім'ї. Деякий час заява розглядається, а далі йдуть обіцянки отримати кошти на купівлю вугілля у розмірі 25 тис. руб.

До настання холодів виплачувати гроші ніхто не буде. Якщо пощастить, то виплати можуть прийти у грудні, коли на вулиці почнуться морози. Отримати одноразову грошову допомогу для придбання вугілля можна лише раз на рік. Як зазначають самі мешканці, "компенсації" не вистачає на те, щоб повністю пройти зиму з вугіллям. Вугілля можна купити максимум на 2 місяці. Решту холодних місяців - опалювати тільки за свої гроші.

Вугільна "допомога"

Нещодавно в мережі з'явилися фото "допомоги" росіян у вигляді вугілля. На яких умовах було отримано вугілля - не уточнюється. Проте якість його викликає багато запитань. Замість вугілля мешканцям привозять штиб, а опалювати штибом - велика проблема та шкода, оскільки він не горить. Згідно з інсайдерською інформацією, шахтні пенсіонери, яким належить отримувати вугілля, мають пройти масу випробувань для того, щоб домогтися цього. Як правило, нічого такі клопоти не приносять. І люди, які віддали шахті здоров'я, лишаються ні з чим. Максимум - отримають непотрібний штиб.

Для довідки. Штиб - (від нім. staub - пил) це похідний продукт від видобутку вугілля, кам'яновугільний пил. Він вважається відходом вуглевидобутку через те, що непридатний для промислового використання. Топити вугільну пічку у будинку штибом проблематично, оскільки він погано горить, забивається, перешкоджає потягу повітря.

Особливі умови від росіян

Отримання "компенсації" на купівлю вугілля, як і вугілля колишнім шахтарям, перетворилося на шантаж. Справа в тому, що розраховувати на "пільги" можуть лише ті, хто отримав російський паспорт. Без російського паспорта ні виплати на купівлю вугілля, ні вугілля тим, кому воно належить, ні взагалі якісь "пільги" не передбачені. Таким чином, росіяни намагаються і на цьому прискорити паспортизацію. Якщо людина відмовляється від отримання російських документів - залишається ні з чим. Втім і російський паспорт в окупації нічого не гарантує. Інформація з міста свідчить про те, що "вибити" виплати на купівлю вугілля, а тим більше домогтися отримання вугілля шахтним пенсіонерам, - велика проблема навіть із російським паспортом.

Читайте також: Відмова від уцілілого житла в окупації чи відмова від компенсації? Перед яким вибором можуть поставити переселенців та на що готові погодитися ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк