23.05.2021, 21:33

В ЄС і НАТО відреагували на затримання Протасевича: Білорусі пригрозили наслідками

Марина Началова | Всі новини автора
протасевич

Захід відреагував на інцидент з примусовою посадкою літака в Мінську і затриманням опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Так, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що потрібно провести міжнародне розслідування даної події, передає Час Пік.

"Уважно стежимо за насильницькою посадкою в Білорусі літака до Вільнюса і затриманням опозиціонера Романа Протасевича. Це серйозний і небезпечний інцидент, що вимагає міжнародного розслідування. Білорусь повинна забезпечити безпечне повернення екіпажу і всіх пасажирів", - написав Столтенберг у Твіттері.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що дії Білорусі повинні мати наслідки.

"Абсолютно неприпустимо примушувати рейс Ryanair з Афін до Вільнюса до посадки в Мінську. Всі пасажири повинні мати можливість негайно продовжити свою подорож до Вільнюса і бути в безпеці. Будь-яке порушення правил міжнародного повітряного транспорту повинне мати наслідки", - заявила Урсула фон дер Ляєн у мережі.

Президент Литви Гітанас Науседа вимагає від Білорусі негайно звільнити Протасевича.

"Безпрецедентна подія! Цивільний пасажирський літак, що летів до Вільнюса, був примусово посаджений у Мінську. Білоруський політичний діяч і засновник NEXTA був у літаку. Він арештований. За огидними діями стоїть білоруський режим. Терміново вимагаю звільнити Романа Протасевича!" - написав Науседа у своєму Твіттері.

У МЗС Австрії також вимагають міжнародного розслідування.

"Тривожні повідомлення про літак Ryanair, який був направлений до Мінська. Всім пасажирам має бути дозволено продовжити подорож, і нам необхідно незалежне міжнародне розслідування цього інциденту. Терміново вимагаємо звільнення активіста Романа Протасевича", - йдеться в повідомленні австрійського МЗС.

А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав ввести санкції проти Білорусі. Він заявив, що звернувся до голови Європейської ради Шарля Мішеля щодо розширення порядку денного завтрашнього засідання Євроради пунктом про негайні санкції проти режиму Лукашенка.

"Угон цивільного літака - це безпрецедентний акт державного тероризму, який не може залишитися безкарним", - підкреслив Моравецький.

В інтерв'ю ЗМІ він уточнив, що санкції в першу чергу повинні торкнутися питання про повітряне сполучення над територією Білорусі і заборони на польоти білоруських авіакомпаній. За словами Моравецького, наслідки також повинні нести особи, винні в терористичній діяльності.

Нагадаємо, літак, що летів рейсом Афіни - Вільнюс, був направлений до Мінська нібито через повідомлення про бомбу. На борту знаходився засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, його затримали силовики.

У МЗС України відреагували на затримання Протасевича.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк