17.09.2021, 18:03

Озонова діра над Південним полюсом перевищила розміри Антарктиди

озоновая дыра

Служба моніторингу атмосфери Copernicus оприлюднила дані, які свідчать про те, що діра в озоновому шарі стрімко збільшується.

Частина стратосфери на висоті 15-40 кілометрів, яка захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання, вже має діру, що перевищує розміри Антарктиди, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

За словами фахівців, зростання озонової діри було особливо бурхливим протягом останнього тижня. Тепер вона перевищує за розмірами 75% озонових дір, за якими служба спостерігає з 1979 року.

Директор Copernicus Венсан-Анрі Пеш зазначив, що природу такого явища варто вивчати, щоб зрозуміти, яке місце в процесі зменшення озонової діри займають зміни клімату.

"Ми спостерігаємо досить велику і потенційно глибоку озонову діру. Поки не можна точно сказати, як вона буде розвиватися. Однак діра в цьому році дивно схожа на діру 2020 року, яка була однією з найглибших та стійких. Потрібні дослідження, щоб зрозуміти зв'язок відновлення озонового шару зі змінами клімату, але ми знаємо, що існує зв'язок між його руйнуванням та температурою", - цитують його слова в ЗМІ.

Читайте також:

По планеті знову будуть бродити мамонти: вчені планують клонувати кудлатих гігантів

Так виглядали наші предки: палеонтологи відтворили реальну зовнішність неандертальця (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: