20.09.2021, 21:30

На кордоні Сербії та Косово загострилася обстановка через автомобільні номери

Марина Началова | Всі новини автора

20 вересня на кордоні Косово з Сербією різко зросла напруга, після того як влада Косова заборонила в'їзд автомобілів з сербськими номерами.

Косівська спеціальна поліція з бронетехнікою була направлена ​​до кордону для забезпечення вимоги знімати сербські номерні знаки при перетині кордону, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Сербські водії, обурені нововведенням, влаштували протест. Сотні косовських сербів під'їхали до кордону на своїх автомобілях і вантажівках і заблокували дороги, що ведуть до пунктів перетину кордону. За повідомленнями сербських ЗМІ, косовська поліція застосувала сльозогінний газ проти протестувальників.

Сербська поліція протягом багатьох років знімає номерні знаки з зареєстрованих у Косово автомобілів, що в'їжджають в Сербію, і останній крок косовської влади, схоже, є акцією у відповідь. Офіційні особи Косово заявили, що з понеділка номерні знаки, видані в Сербії, будуть замінені на тимчасові.

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті заявив, що Сербія першою ввела тимчасові номерні знаки. Він додав, що цей крок Косово не обмежує свободу пересування і не спрямований проти сербів.

"Ми не запитували тимчасові номерні знаки, але вони були нав'язані іншою стороною. Поки наші громадяни повинні платити за номери при в'їзді в Сербію, вони будуть використовуватися і при в'їзді в Косово", - зазначив політик.

Сербія не визнає свою колишню провінцію Косово як окрему державу і розглядає взаємний кордон тільки як "адміністративну" і тимчасову межу.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини може не потрапити на Генасамблею ООН, бо вакцинувався "Супутником V".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: