19.11.2021, 22:57

Другий випадок в історії: жінка з Аргентини змогла побороти ВІЛ без лікування

вич

Мешканка аргентинського міста Есперанса стала другою людиною у світовій історії, чий організм зміг самостійно побороти ВІЛ.

Вона не вживала ліків, не вдавалася до терапії стовбуровими клітинами або до інших експериментальних методів лікування, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

У медичному журналі JAMA Internal Medicine говориться, що дослідники з Аргентини та США в період з 2017 по 2020 рік регулярно брали зразки крові жінки з діагнозом ВІЛ і досліджували мільярди клітин на наявність вірусу.

Як зазначила доктор Сюй Юй з Массачусетського технологічного інституту, яка координувала дослідження, цей випадок вселяє надію на те, що імунна система зможе в майбутньому контролювати ВІЛ та знищувати всі функціональні віруси.

Однак однозначно стверджувати, як саме організм поборов ВІЛ - один з найскладніших для викорінення вірусів, поки не можна.

"Ми думаємо, що це комбінація різних імунних механізмів - ймовірно, задіяні цитотоксичні Т-клітини (клітини, які руйнують інфіковані вірусом клітини, пухлинні клітини та тканинні трансплантати), а також вроджені імунні механізми", - вважає Юй.

Читайте також: Медики попередили про серйозні побічні ефекти ліків, які є в кожній аптечці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк