22.11.2021, 19:01

У Росії "ґрунтовно готуються" до зустрічі Путіна та Байдена

Марина Началова | Всі новини автора

На фоні загрози ескалації російської агресії, що знову зростає, ведеться підготовка до переговорів президента РФ Володимира Путіна і лідера США Джо Байдена.

Про реальність зустрічі лідерів держав заявляли у Кремлі ще у жовтні. На початку листопада прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія та США "досягли розуміння про доцільність проведення російсько-американського саміту".

Нині в Росії активно готуються до зустрічі Путіна та Байдена, про що днями заявив заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков.

"Для того, щоб контакт відбувся, потрібна його ґрунтовна підготовка, чим ми і займаємося", - зазначив він.

У МЗС РФ заявляють, що порядок денний переговорів буде величезним, і серед тем обов'язково буде Україна.

"Під час чергового контакту між нашими президентами - його час та інші параметри зараз обговорюються - безперечно, українська тема так чи інакше виникне", - заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

При цьому, на його думку, немає необхідності у створенні нових форматів по Україні.

"Є "нормандський формат" і є найголовніший механізм, який реалізує домовленості, укладені в мінському Комплексі заходів та в наступних рішеннях. Це я маю на увазі контактну групу, де безпосередньо працюють Донецьк, Луганськ та Київ за допомогою ОБСЄ та Російської Федерації. І виконувати всі домовленості, які були укладені у Мінську, необхідно саме у цьому форматі", - заявив Лавров.

За його словами, у Москві виходять із того, що США "все-таки, можливо, трохи краще розуміють нинішню ситуацію" навколо українського врегулювання і "вони можуть вплинути на Київ сильніше, ніж будь-хто інший".

Коли і в якому форматі відбуватиметься зустріч Байдена та Путіна, поки що точно не вирішено. У Кремлі розглядають варіант проведення переговорів у режимі відеоконференції до кінця цього року. Не виключається також очна зустріч президентів на початку наступного року.

Нагадаємо, Bloomberg пише про те, що розвідка США повідомила європейських партнерів про плани Путіна щодо атаки на Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк