06.12.2021, 21:17

У США розглядають можливість відключення Росії від SWIFT, - ЗМІ

Марина Началова | Всі новини автора

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає широкий перелік можливих санкцій у разі вторгнення Росії в Україну, аж до відключення РФ від платіжної системи SWIFT.

Про це написали американські ЗМІ, посилаючись на обізнані джерела, повідомляє Час Пік.

Так, за даними CNN, у випадку, якщо Росія піде на військову ескалацію, санкції можуть бути введені проти найближчого оточення Путіна, російських виробників енергії та банків. Також розглядається "ядерний варіант" - відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, що використовується банками у всьому світі.

Офіційні особи США заявили, що поки що не прийнято остаточних рішень про те, чи застосовувати нові санкції і коли. Адміністрація Байдена в даний час веде переговори з європейськими партнерами, багато з яких мають тісніші економічні відносини з Росією, сподіваючись на координацію дій.

Високопосадовець з адміністрації Байдена заявив, що США готові вжити "істотних економічних заходів протидії", покликаних завдати "значних і серйозних економічних збитків російській економіці", якщо Путін продовжить військову ескалацію щодо України.

Чиновник відмовився вказати, які саме економічні санкції розглядалися.

Люди, знайомі з обговореннями, кажуть, нові економічні санкції можуть бути націлені на різні сектори, включаючи виробників енергії та російські банки. Нові санкції також можуть бути застосовані щодо суверенного боргу Росії.

Вони також, ймовірно, стосуватимуться провідних російських олігархів, обмежуючи їх можливості подорожувати та потенційно перекриваючи доступ до американських банківських систем та систем кредитних карток.

За словами двох джерел, знайомих із ходом дискусії, у США також розглядають питання про відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, від якої РФ залишається значною мірою залежною. Це сприймається як "ядерний" варіант. Навесні Європарламент ухвалив необов'язкову резолюцію, яка закликає до такого кроку у разі вторгнення Росії в Україну, і США обговорювали це з колегами з ЄС.

Раніше ЗМІ повідомили, що, за даними американської розвідки, Росія може задіяти 175 тисяч військових у вторгненні в Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: