11.01.2022, 17:42

Конгресмени США пропонують оголосити Україну країною "НАТО-плюс"

Марина Началова | Всі новини автора

Група республіканців у Конгресі США розробляють законопроект, яким передбачається оголошення України країною "НАТО-плюс".

Про це пише "]]>Голос Америки]]>", передає Час Пік.

Передбачається, що статус країни "НАТО-плюс" забезпечить прискорений розгляд питань щодо продажу Україні деяких американських оборонних товарів та послуг.

Як заявив один із авторів законопроекту Майк Роджерс, документ суттєво збільшить фінансування поставок летальної допомоги Україні, зокрема протиповітряної та протикорабельної зброї, необхідної для стримування російської агресії.

Законопроект також передбачає негайне запровадження санкцій проти проекту "Північний потік - 2", щоб його не було введено в експлуатацію. Документом відкидається пропозиція Росії щодо введення мораторію на розміщення в Європі ракет середньої дальності наземного базування. Крім того, від США вимагається офіційно визначити, чи є Росія державою-спонсором тероризму.

Також, якщо законопроект буде прийнято, США виділять 155 мільйонів доларів на боротьбу з російською дезінформацією у країнах колишнього СРСР.

“У дипломатії мало шансів на успіх, якщо не підходити до неї з позиції сили. Путін повинен взяти до відома, що Конгрес не потерпить відновлення сфери впливу Росії і не допустить відмови від України та інших наших союзників і партнерів по НАТО у Центральній та Східній Європі", – заявив основний спонсор законопроекту, провідний республіканець у комітеті Палати представників у міжнародних справах Майкл Маккол.

Нагадаємо, вчора в Женеві відбулися російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки": основні підсумки.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: